Політика

Голова фракції БПП в Житомирській облраді стурбований подвійним оподаткуванням земель лісового господарства

10 September 2018, 17:21

Голова фракції Блоку Петра Порошенка в Житомирській облраді Степан Нусбаум підготував звернення депутатів до президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів щодо подвійного оподаткування земель лісового господарства.

Відповідний проект рішення сесії 10 вересня оприлюднений на сайті обласної ради.

«Ми, депутати Житомирської обласної ради, захищаючи інтереси свого краю, лісистість якого складає понад третину площі регіону,висловлюємо свою незгоду щодо запровадженого нового земельного податку для лісогосподарств України, наполягаємо на його перегляді та скасуванні в установленому законом порядку. 16 серпня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств»,яким внесено такі зміни до пункту 273.1 статті 273 Податкового кодексу України: податок на лісові землі розподілено на земельний податок та рентну плату; розмір ставки податку на землю встановлюються органами місцевого самоврядування, територіальними громадами в межах 5% від нормативно-грошової оцінки цих земель. За діючою системою оподаткування на сьогодні вже справляється податок за лісові землі як складова рентної плати. На основі прийнятої поправки розмір даного податкузалежно від його ставки для деяких лісогосподарських підприємств зросте і перевищить суму доходів, наслідком чого стане їх банкрутство», - йдеться у зверненні.

Введення нового земельного податку на всі лісові землі призведе до необхідності оподаткування зрубів, прогалин, не зімкнутих лісових культур,тобто тих земель, з яких підприємство не тільки не отримує прибутку, а ще й витрачає власні кошти. Також оподатковуватимуться ліси з обмеженим лісокористуванням – в заказниках регіонального і місцевого значення, інших об’єктах природно-заповідного фонду, в яких господарська діяльність взагалі не проводиться.

«Наслідком вищевказаного стане збільшення собівартості продукції, що призведе до підвищення цін і негативно вплине на вітчизняних деревообробників та поставить під загрозу їх існування. Зупинка переробки деревини в подальшому спричинить зупинку лісогосподарських підприємств, а більшість з них знаходиться в сільській місцевості і є єдиним джерелом доходу місцевого населення, це призведе до зростання соціальної напруги в суспільстві», - зазначає автор звернення.

Депутатів Житомирської обласної ради непокоять негативні наслідки, викликані впровадженням нового земельного податку для лісових господарств.

«Відстоюючи насамперед права та інтереси територіальних громад, трудових колективів лісогосподарських підприємств регіону, які успішно працюють, забезпечені достойним рівнем життя та умовами праці, просимо переглянути та скасувати оподаткування лісових земель, яке спрямоване на руйнування лісової галузі України», - йдеться у зверненні, яке планують розглянути на вісімнадцятій (позачерговій) сесії обласної ради 12 вересня 2018 року.

Нагадаємо, голова фракції БПП Степан Нусбаум працює директором державного підприємства «Новоград-Волинське дослідне лісомисливське господарство», його доходи за минулий рік становили 350 тисяч гривень.

Як повідомляв Житомир.info, за січень-квітень 2018 року платники податків Житомирської області сплатили до бюджету 60,9 млн грн рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада ліс податок Нусбаум звернення  
Матеріали по темі