Здоров'я

Коментар лікаря житомирського ЦПМСД: чи можуть невакциновані діти відвідувати навчальні заклади

13 September 2018, 13:19

13 вересня на сайті Житомирської міської ради з’явилася інформація про те, що невакциновані діти не можуть відвідувати школи та дитячі садки.

«Згідно з законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Колективний імунітет допоможе захистити від смертельно небезпечних хвороб тих дітей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин. Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу», - зазначається на сайті.

За поясненням та уточненням Житомир.info звернуdся до заступника головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Житомира Людмили Зайцевої.

«Згідно закону України «Про інфекційну захворюваність», відвідування навчальних закладів невакцинованих дітей не допускається. Звісно, є винятки. Винятки становлять дітки, які не вакциновані через медичні покази. Кількість таких дітей може бути не більшою 5%, тому що вакцинальний стан і безпечне поле для того, щоб не виникала інфекція – охват 95%. Тобто, у садочках чи школах може бути вакциновано 95% дітей, і тоді ми не боїмося якихось інфекцій. В Законі України «Про інфекційні захворювання» записано: не має права дитина невакцинована відвідувати навчальний заклад. Так, був момент, не було вакцини, і ми пішли назустріч батькам. Ми давали додатково довідку ЛКК, що за сприятливих умов дитина може відвідувати садочок. Це робилося тому, що це була проблема державна, а не проблема батьків. На сьогоднішній день місто Житомир на 100% забезпечене всіма вакцинами», – наголосила Людмила Зайцева.

Нагадаємо, на своїй сторінці Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун писала про те, що Міністерство охорони здоров'я має намір ініціювати зміни до законодавства, аби посилити відповідальність за відмову від вакцинації дітей.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2018 року колишній заступник міського голови Матвій Хренов розповідав про те, що медсестри не можуть заборонити дітям відвідувати школу без щеплення, тому що в Житомирі немає епідемії кору.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зайцева лікар щеплення діти  
Матеріали по темі