Економіка

Шість підприємства з Житомирської області отримають підтримку GIZ для підвищення енергоефективності

14 September 2018, 16:17

14 вересня в рамках спільної конференції Мінекономрозвитку та GIZ щодо підвищення енергоефективності промислових об’єктів було презентовано результати відбору українських підприємств, що отримають технічну підтримку з визначення та реалізації пілотних проектів з енергоефективності.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

«GIZ співпрацює з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України з метою підвищення рівня енергоефективності української промисловості. Наразі Україна споживає у 3-4 рази більше енергії, ніж у середньому в ЄС. У деяких галузях частка споживання енергії сягає 40% від загальних виробничих витрат. Однак лише деякі підприємства вживають заходів із скорочення витрат на енергію», - йдеться у повідомленні.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, коментуючи результати відбору проектів, зауважив, що інвестиції в енергоефективність сьогодні є не тільки складовою соціальної відповідальності бізнесу. Це також і економічна необхідність, оскільки держава не може постійно надавати бізнесу пільги та дотації на придбання енергоресурсів.

У червні 2018 року проект двостороннього технічного співробітництва «Консультування підприємств щодо енергоефективності» запропонував компаніям хлібопекарської та молочної промисловості, а також машинобудування та виробництва неметалевих будівельних матеріалів подати свої заявки на участь у пілотних проектах для забезпечення їхньої енергоефективності, зниження енергозатрат та підвищення конкурентоспроможності. Особливий акцент в конкурсному відборі був зроблений на участі малих та середніх підприємств.

Загалом до участі було відібрано 66 підприємств: 19 підприємств хлібопекарської галузі, 15 підприємств молочної галузі, 19 підприємств машинобудівної галузі, 11 підприємств з виробництва неметалевих будівельних матеріалів, 2 підприємства з інших галузей.

У переліку є шість підприємства з Житомирської області: ТОВ «Золотий коровай» (Житомир), ПАТ «Овруцький хлібозавод», ПАТ «Житомирський маслозавод», ТОВ «Обербетон-інвест» (Житомир), ТДВ «Житомирський завод покрівельних та ізоляційних матеріалів», ФОП Герус Володимир Адамович (Новоград-Волинський),

Повний список відібраних до конкурсу підприємств дивіться тут

Пілотні проекти складатимуться з трьох етапів:

1. Детальний енергоаудит: обрані компанії на першому етапі отримають звіт із переліком економічно та технічно доцільних енергоощадних рішень для конкретних підприємств.

2. Розробка рентабельних проектів з енергоефективності: на основі результатів першого етапу обрані компанії отримають чіткий план впровадження енергоощадних та економічно доцільних заходів.

3. Підтримка у впровадженні проектів: на цьому етапі експерти GIZ надаватимуть компаніям інжиніринговий та консультативний супровід у реалізації проектів, розроблених на попередньому етапі. Фінансування заходів компанії-учасники проводитимуть власним коштом, завдяки банківським позикам або з інших джерел.

Довідка Мінекономрозвитку: «Консультування підприємств щодо енергоефективності» є проектом технічного співробітництва з Мінекономрозвитку, що впроваджується GIZ з березня 2017 року на замовлення Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва Німеччини. Проект сприяє досягненню стратегічної цілі Мінекономрозвитку – підвищення ефективності використання ресурсів у виробничих галузях української економіки. Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує Уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є ефективне державне врядування, енергоефективність, сталий економічний розвиток тощо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: енергоефективність GIZ підприємство Мінекономрозвитку  
Матеріали по темі