Влада

ПДФО має сплачуватися за фактичним місцем роботи – в місцеві бюджети громад, - Геннадій Зубко

25 September 2018, 17:01

Податок з доходів фізичних осіб має сплачуватися за фактичним місцем роботи — в місцеві бюджети громад. Незалежно від місця юридичної реєстрації підприємств або його структурних підрозділів. Це наше спільне рішення з Асоціацією міст України, яке ми будемо підтримувати на рівні Уряду.

Про це сказав віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час форуму представників місцевого самоврядування «День діалогу з владою» у Тернополі – інформує прес-служба віце-прем’єра.

«Нам необхідно працювати над збільшенням надходжень до місцевих бюджетів. Хочу запевнити, що у проекті держбюджету-2019, збережені усі надходження, які спрямовувались до місцевих бюджетів. Додатково ми запроваджуємо ряд новацій — 5% ренти за видобуток корисних копалин, надходження ПДФО від доходів за здавання фізичними особами в оренду земельних ділянок або паїв податковим агентом, збереження зарахування 13,44% акцизного податку з пального до місцевих бюджетів», — сказав Геннадій Зубко.

Також віце-прем’єр-міністр виступив за передачу повноважень по землі на місця. За його словами, це дозволить збільшити надходження і управляти громадами, податками і фінансами.

Урядовець наголосив, що децентралізація – це не тільки об’єднання громад і підвищення якості сервісу. Кінцева мета – повна зміна системи менеджменту на місцях. Це в першу чергу сформовані сильні громади, які виконують всі функції для своїх мешканців, а центральна влада формує політику і підтримує цей процес.

«Реформа децентралізації сьогодні для країни у найвищому пріоритеті, яка дійсно показує високі результати. Тільки один приклад, плюс додаткові 28 млрд грн надходжень до місцевих бюджетів за січень-серпень 2018 року і, люди мають про це знати і розуміти як вони витрачаються. Українці мають отримувати не просто нову, а високу якість всіх сервісних послуг», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, ключовий механізм успішності реформи децентралізації — прозорість як в діяльності сервісних організацій, так і місцевої влади.

«Ми вже подали до Мінфіну свої пропозиції щодо реформування ДФС, яка є в першу чергу сервісною організацією. Це дозволить органам місцевого самоврядування побачити від кого надходять податки, з якого підприємства, скільки сплачується ПДФО тощо. Але необхідно працювати й у зворотному напрямку – публікувати власні бюджети, витрати і звітувати перед своїми громадянами», — підкреслив він.

Віце-прем’єр-міністр наголосив на необхідності вже зараз визначатись із терміном добровільного об’єднання громад.

«Для цього маємо провести консультації з усіма громадами, профільними асоціаціями місцевого самоврядування, міжнародними партнерами і всіма учасниками процесу щодо терміну добровільного об’єднання громад. Можливо дати ще один рік на цей процес. А далі прийматимемо рішення про адміністративне об’єднання громад згідно затверджених перспективних планів в обласних радах», - зазначив Геннадій Зубко.

Також урядовець наголосив на пришвидшенні прийняття парламентом закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

«Якщо РДА заважає ініціативним громадам пройти процес об’єднання і стати заможними і самодостатніми, ми будемо точково займатися цим питанням. На сьогодні 122 райони в Україні, де не сформовано жодної ОТГ. Хоча в 65 з них, голови РДА працюють на своїх посадах з 2015 року. В мене виникає логічне питання, чому вони досі там працюють, коли Президент України, Прем’єр-міністр України і парламент взяли курс на децентралізацію і об’єднання ще в 2014 році. Тому, прийняття закону про засади адміністративно-територіального устрою, який вже підтримав профільний парламентський комітет, дасть можливість, попри відсутність конституційних змін, прибрати подвоєння повноважень персоналу і сформувати устрій з якісним сервісом», — наголосив Геннадій Зубко.

Як повідомляв Житомир.info, віце-прем’єр-міністр назвав Житомирську область лідером реформи з децентралізації і в першу чергу, по якісним показникам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: децентралізація Зубко  
Матеріали по темі