Суспільство

Житомирські школярі можуть взяти участь у конкурсі та запросити до себе полярників

1 October 2018, 10:51

1 жовтня 2018 року стартував новий конкурс для українських школярів під назвою «Запроси полярника до себе!», який проводить Національний антарктичний науковий центр спільно з МОН у межах освітнього проекту «ANTARCTIDA Terra Australis Incognita – Вчора, Сьогодні, Завтра».

Про це повідомляє прес-служба Міносвіти.

«Щоб долучитися до конкурсу, школярам потрібно написати мотиваційний лист, чому саме їх цікавить Антарктида. Жодних обмежень щодо формату чи обсягу листа немає. До 30 жовтня його необхідно надіслати на електронну скриньку a_savitsky@ukr.net, обов’язково зазначивши контакти для зворотного зв’язку. До участі запрошуються школи Києва, Харкова, Львова, Житомира, Одеси, Черкас, Білої Церкви. У кожному з цих міст до 3 закладів-переможців з найкращою мотивацією завітають учасники українських антарктичних експедицій. Вони розкажуть захоплюючі історії про життя та дослідження на нашій полярній станції «Академік Вернадський», покажуть фотографії, відео з зимівок, познайомлять учнів з флорою та фауною Антарктики, а також відповідатимуть на запитання школярів», - йдеться у повідомленні.

Переможців конкурсу оголосять до кінця листопада. Візити до шкіл відбуватимуться впродовж усього навчального року за попередньо узгодженим графіком. Окрім цього планується, що переможці отримають й інші призи.

Довідка МОН: Наразі Антарктида визнана континентом, який не належить жодній державі. Україна – одна з 30 країн світу, яка має постійну станцію на крижаному континенті, що функціонує цілий рік. Це дозволяє проводити низку досліджень для розуміння та прогнозування глобальних змін клімату. Загалом же українські науковці в Антарктиді проводять дослідження у сферах біології, геології, геофізики, гідрометеорології, медицини, океанографії тощо.

Щороку на станцію Академік Вернадський вирушає річна експедиція, в яку входять вчені та технічний персонал. Так, зараз на станції перебуває 23-я Українська антарктична експедиція. Також під час антарктичного літа проводяться сезонні експедиції.

27 вересня 2018 року почався конкурс з відбору команди полярників для 24-ї Української антарктичної експедиції (2019-2020 рр.) на станцію Академік Вернадський.

Як повідомляв Житомир.info, серед 12 полярників XVIII-ї експедиції в Антарктиду на дослідницьку станцію ім. Академіка Вернадського (березень 2013 р. - березень 2014 р.) був науковий працівник Житомирського обласного краєзнавчого музею, орнітолог Микола Весельський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОН Антарктида школа полярник конкурс  
Матеріали по темі