Влада

​До уваги житомирських підприємців: тепер трудовий стаж за 1998-2003 роки можна отримати на підставі довідки про реєстрацію

3 October 2018, 15:46

3 жовтня 2018 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», якою урегульовано питання обчислення трудового стажу фізичних осіб-підприємців.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Відповідно до зазначеної постанови, фізичним особам-підприємцям зараховуватимуться до стажу, при обчисленні пенсії, періоди ведення фізичними особами підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, у тому числі із застосуванням фіксованого податку:

з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2003 року – на підставі довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності;

з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2017 року за бажанням особи – за умови сплати страхових внесків (єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) незалежно від суми сплачених коштів.

Бухгалтерський сервіс Інтерактивна бухгалтерія надає довідку про те, як зараховувався трудовий стаж для фізичних-осіб підприємців до вищезазначених змін у законодавстві:

Починаючи з 01.01.2004 до страхового стажу зараховувався місяць, за який застрахованою особою були сплачені страхові внески в розмірі не менше мінімального. Але фактично сума відрахованих страхових внесків до ПФУ була меншою за розмір мінімального страхового внеску, оскільки вона становила 42% від сплаченої суми єдиного податку. Із середини 2010 року в підприємців-єдинників з’явилася можливість здійснювати доплату до мінімального страхового внеску.

З 01.01.2011 підприємці-єдинники сплачували ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

З 1 січня по 31 грудня 2017 року підприємцям — єдинникам 1-ї групи дозволили сплачували ЄСВ у розмірі 0,5 розміру мінімального страхового внеску.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: стаж ФОП 
Матеріали по темі