Економіка

Рахункова палата про проект держбюджету на 2019 рік: субвенція на виплату субсидії зменшена, 13 субвенцій на 7 млрд грн не розподілені

5 October 2018, 17:10

Необхідність повернення наступного року значних боргів зменшить можливості бюджету для здійснення соціально-економічних видатків.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан – повідомляє 5 жовтня прес-служба Рахункової палати.

Пацкан відзначив, що Рахункова палата за результатами експертизи проекту закону про державний бюджет на 2019 рік затвердила і направила Верховній Раді відповідні висновки та пропозиції.

«Більше 40% доходів державного бюджету належить сплатити на погашення й обслуговування державного боргу, що зменшує можливості бюджету для здійснення соціально-економічних видатків. А отже зменшуються можливості для підвищення пенсій, зарплат та соціальних виплат, а також для будівництва доріг, нових шкіл, лікарень, дитсадків і загалом розвитку інфраструктури», – наголосив Валерій Пацкан.

У проекті державного бюджету на наступний рік не розподілено між місцевими бюджетами 13 субвенцій на загальну суму 7 млрд гривень. Зокрема, на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа», модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів, формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад. За окремими із цих субвенцій пропонується надати право Кабінету Міністрів здійснювати такий розподіл.

«Рахункова палата у висновках щодо стану виконання закону про державний бюджет неодноразово зазначала про довготривале затвердження Кабміном розподілів субвенцій між місцевими бюджетами, що не сприяло здійсненню видатків у запланованих обсягах, тому ми запропонували передбачити розподіл цих коштів у законі про державний бюджет. Це б прискорило процес отримання і використання коштів на місцях», – підкреслив голова Рахункової палати.

Крім того, в умовах очікуваного підвищення тарифів на газ, доповнення переліків категорій населення та витрат, на які надаються пільги та житлові субсидії, у проекті бюджету передбачено зменшення в 2019 році, порівняно з поточним, обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення цих видатків на 15,9 млрд грн, або 21,2%.

«Ці дані свідчать про зменшення кількості сімей, які отримають житлові субсидії. У цій ситуації кошти, які виділяються на субсидії, потрібно максимально ефективно використовувати. Щоби не було випадків, коли люди, які мають право на субсидію і дійсно її потребують, не потрапляють до реєстру субсидіантів, водночас в ньому продовжують бути недобросовісні одержувачі субсидії, які, декларуючи нульовий дохід, приміром купують новеньку автівку», – зазначив Валерій Пацкан.

Як повідомляв Житомир.info, у січні–серпні 2018 року за отриманням субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулось 261,3 тис. домогосподарств Житомирської області, що на 14,8% менше, ніж у відповідному періоді 2017 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет субвенція Рахункова палата  
Матеріали по темі