Влада

Обговорюючи правила створення Громадської ради при Житомирській ОДА, активісти лаялися і штовхалися

8 October 2018, 17:30

Більше півсотні активістів та представників громадських організацій зібралися у Житомирській облдержадміністрації, щоб обговорити положення створення громадської ради при ОДА. Перш ніж слухати активістів, очільник області Ігор Гундич роз'яснив, як він бачить роботу консультативно-дорадчого органу та хто має там бути.

«Я не проти створення громадської ради, але я маю чітко розуміти, яким чином ми будемо відбирати кандидатів. Ми говорили, щоб в першу чергу це був територіальний принцип. Тому що громадська рада при Житомирській ОДА – це обласна громадська рада, відповідно, мають бути представники з районів. По-друге, мають бути люди-спеціалісти у тій чи іншій галузі: екологи, земельники, юристи. Щоб не було по принципу, що я хочу бути в громадській раді і все. А що ти вмієш – нічого, де ти працюєш - ніде, таке не проходить. Людина повинна мати певний статус в суспільстві. Адже основна функція громадської ради – контроль влади. Тому, якщо у нас є 35 осіб, у раді має бути, згідно з постановою, то має бути все просто: 7 людей з Житомира, 5 – міста обласного значення, а всі інші з районів. Тоді буде зрозуміло, чому ця рада називається обласною громадською радою», – розповідає голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.


Зрештою, активісти взялися зачитувати свої пропозиції щодо положення створення громадської ради.

«Пропонуємо видати розпорядження про вжиття заходів до формування громадської ради при ОДА, яким передбачити: визначення дати і проведення установчих зборів. Залучити до створення консультативно-дорадчого органу в складі ініціативної групи представників інститутів громадянського суспільства за згодою, у рівній кількості з представниками облдержадміністрації. Розроблення з урахуванням пропозицій громадськості та оприлюднення положення про рейтингове голосування на установчих зборах щодо формування громадської ради», - зачитує представник ГО «Громада і закон» Ігор Ржешніовецький.

«Ви мали принести проект положення, принципи відбору людей в раду, зараз я цього від вас не чую, для мене це дивно», – говорить голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

В процесі обговорення між громадськими активістами, прихильниками та противниками створення громадської ради при ОДА виникає суперечка зі штурханиною. З огляду на те, що активісти не можуть домовитися між собою, голова облдержадміністрації пропонує свій варіант вирішення питання.

«Я зрозумів одне, що ми маємо самі підготувати проекти положень, довести вам їх. Ви з ними маєте погодитись або не погодитись, тоді запускати процес, іншого я не бачу. Нам потрібен тиждень, щоб підготувати проекти положень. Вам розішлемо на електронки, читайте, дивіться, погоджуйтесь. На цьому все, я маю йти», – сказав голова Житомирської ОДА Ігор Гундич та вийшов із зали засідання.

Нагадаємо, 5 жовтня 2018 року прихильника створення Громадської ради при Житомирській ОДА облили зеленкою на порозі адмінбудівлі.

Цього ж дня, близько 9-ї ранку, громадський активіст Андрій Блощинський на асфальті під стінами ОДА залишив повідомлення Ігорю Гундичу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Громадська рада Ржешніовецький Блощинський штовханина сутичка  
Матеріали по темі