Суспільство

Фонд соцстрахування проводить реформу і забезпечує безперебійні виплати

24 October 2018, 13:26

Більше року в Україні повноцінно запрацювала нова структура – Фонд соціального страхування України (ФССУ). Новостворений цільовий фонд об’єднав фонди соцстрахування з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві і здійснює всі функції за загальнообов’язковим державним соціальним страхування з 01.08.2017.

Попри складну та довготривалу реорганізацію, що тривала більше двох років, новостворений Фонд соцстрахування забезпечив надання всіх виплат і соціальних послуг застрахованим особам та потерпілим на виробництві вчасно і в повному обсязі, здійснив осучаснення та суттєве збільшення щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх родин, провів переформатування механізму направлення на медичну реабілітацію працевлаштованих і санаторно-курортне лікування потерпілих на виробництві, а також започаткував принципи прозорості й оперативної звітності.

Хто має право на отримання виплат і послуг від Фонду?

Застрахованим у ФССУ є кожен офіційно працевлаштований або ФОП (тобто ті, хто сплачує та/або за кого сплачується ЄСВ). Сьогодні таких осіб біля 300 тисяч в області – кожен з них має право на виплати та соціальні послуги від Фонду у разі настання страхового випадку.

На які послуги від Фонду соцстрахування мають право Житомиряни?

Зокрема, саме ФССУ здійснює виплати за листками непрацездатності, компенсуючи втрачений за період хвороби заробіток; надає допомогу по вагітності та пологах, допомогу на поховання; фінансує щомісячні страхові виплати та надає одноразову допомогу потерпілим на виробництві та членам їх сімей; гарантує курс реабілітаційного лікування після перенесених важких захворювань і травм; опікується особами з інвалідністю, які повністю або частково втратили працездатність через професійну діяльність тощо.

Усі зазначені види матеріального забезпечення та страхових виплат гарантуються Фондом і надаються своєчасно та в повному обсязі завдяки збалансованому бюджету.

Які реформи провів Фонд?

Фонд соціального страхування перевів соціальні послуги, що надаються за рахунок його коштів, на адресний механізм, що дозволило забезпечити прозорість роботи, збільшити ефективність і доступність.

Зокрема, впроваджено принципово новий механізм забезпечення потерпілих санаторно-курортним лікуванням за власним вибором санаторно-курортного закладу, а з 01 січня 2018 року Фондом проведено реформу надання застрахованим особам відновного лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. За результатами реформи покриття потреби працевлаштованих українців у безоплатній, профінансованій Фондом реабілітації після перенесених захворювань і травм становить 100%, пацієнтам надано право самостійного вибору санаторію для проходження лікування, процедура направлення на реабілітацію суттєво спростилась. Наприклад, аби сьогодні отримати реабілітацію за кошти Фонду, потрібно надати лише паспорт і ідентифікаційний код.

Сьогодні всі застраховані, які знаходяться в стаціонарі лікувального закладу та потребують медичної реабілітації, гарантовано отримують її за кошти ФССУ.

Особи, які отримали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі) під час участі у Революції Гідності, мають право на призначення їм допомоги по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними листками) від Фонду соціального страхування України у розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від тривалості страхового стажу. Відповідний Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту постраждалих учасників Революції Гідності та деяких інших осіб» від 22.05.2018 № 2443-VIII набув чинності 25 липня цього року.

Відповідно до прийнятих змін за страховими випадками, які настали з 25.07.2018, допомога по тимчасовій непрацездатності постраждалим учасникам Революції Гідності виплачується у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу).

Також компенсація втраченого заробітку за період хвороби або травми фінансується Фондом у розмірі 100% середнього доходу для:

– застрахованих осіб, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– одного з батьків або особи, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи;

– ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

– осіб, віднесених до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»;

– донорів, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Окремо зазначимо, що допомога по тимчасовій втраті працездатності, пов’язаній з нещасними випадками на виробництві або професійними захворюваннями, фінансується Фондом у розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду.

У загальних випадках розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років).

Показники роботи Фонду

Фонд соціального страхування України реалізує політику оперативної звітності з метою забезпечення прозорості своєї роботи.

Так, за оперативними даними:

– у Фонді соціального страхування Житомирської облаті застраховано – біля 300 тисяч осіб;

– кількість застрахованих осіб, які отримали матеріальне забезпечення від Фонду з початку 2018 року – 68653осіб:

надано допомог по тимчасовій непрацездатності (за лікарняними листками) – 64725 застрахованим особам;

надано допомогу у зв’язку із вагітністю та пологами з початку року – 3658 жінкам;

профінансовано допомог на поховання – по 270 страхових випадках;

– щомісячні страхові виплати за результатами перерахунків, здійснених Фондом, з початку року зросли в середньому на 40,6% та виплачуються понад 600 потерпілих на виробництві та членам їх сімей;

– з початку року забезпечено реабілітаційним лікуванням в санаторно-курортних закладах за вибором застрахованих осіб – більше 900 осіб (за результатами 10 місяців показники збільшились на 364%);

– з початку року погоджено заявок на забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих на виробництві понад 550 осіб.

Валерій Прокопчук, в.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі