Суспільство

Як правильно вибрати підвіконня

20 November 2018, 12:25

Невід’ємною частиною вікна є підвіконня. У житловому приміщенні це не тільки важлива деталь конструкції, яка разом із рамою та стулкою забезпечує тривалу експлуатацію вікна. Це важливий елемент декору, який також несе практичне навантаження.

Колір та дизайн підвіконня підбирається відповідно до загального інтер’єра кімнати, а матеріал — залежно від фінансових можливостей господарів та вимог до експлуатаційних характеристик. Купити підвіконня у Києві та Україні за вигідними цінами й високої якості можна в компанії Vikna.ua — вітчизняного лідера на ринку віконної продукції. Але перш ніж робити замовлення, треба врахувати кілька принципових моментів.

Основні вимоги до підвіконня

Не варто зневажливо ставитися до вибору та монтажу такої конструктивної деталі вікна, яка вирішує одночасно кілька завдань.

  • Естетика. Підвіконня зв’язує вікно, відкоси, стіни та радіатор у єдиний органічний ансамбль. Завдяки використанню сучасних матеріалів воно може стати цікавим декоративним акцентом кімнати.
  • Функціональність. Підвіконня часто використовується як зручна полиця для квітів або для зберігання різних побутових дрібниць та аксесуарів. Але не треба захаращувати цю зону, щоб не позбавляти кімнату денного світла. Якщо дозволяє ширина, під вікном можна облаштувати затишну зону релаксації. У маленьких кухнях це може бути робоча зона або стільниця. Ось чому питання міцності та надійності так актуальні під час монтажу вікон.
  • Захист від холоду. Якщо підвіконня змонтовано грамотно, воно запобігає витоку тепла назовні та є бар’єром для холодного вуличного повітря.
  • Правильний розподіл тепла в кімнаті. Виступ підвіконня за межі стін має важливе значення для конвекції теплого повітря, бо тепло не піднімається одразу ж угору, а спрямовується в кімнату. Та якщо підвіконня занадто широке, це призведе до ізоляції віконної зони від тепла та до появи конденсату. Оптимальна довжина виступу — 5–6 см. Причому це у «чистовому» варіанті, з урахуванням оздоблення стін. Також треба звернути увагу на радіатор. Підвіконня має його закривати не більш ніж на половину. Інакше треба робити в дошці отвори для циркуляції повітря. По довжині підвіконня може виступати за межі укосів не більш ніж на 8 см.

До основних експлуатаційних характеристик підвіконня належать міцність, стійкість до механічних навантажень, хімічних впливів та ультрафіолету, а також вологостійкість. За оптимального поєднання усіх складових підвіконня надійно слугуватиме та довго не втратить первісного вигляду.

Розмаїття видів

Для виробництва підвіконь використовуються різні матеріали. Це може бути полівінілхлорид (відомий також під назвами ПВХ або пластик), дерево, ДСП, МДФ, природний або штучний камінь. Зустрічаються й більш екзотичні екземпляри: керамограніт, керамічна плитка, мозаїка, ливарна технологія, навіть оббивка тканинами. Щодо форми, окрім традиційних прямокутних зустрічаються й напівкруглі або вигнуті підвіконня. Це вже залежить від матеріалу та фантазій дизайнера.

Пластик — матеріал№1

Найпоширенішими в нашій країні є пластикові підвіконня. Їхня популярність пояснюється високими експлуатаційними якостями та доступною ціною. Фактично такий виріб — це багатокамерний ПВХ-профіль з вертикальними ребрами жорсткості. Зазвичай товщина профілю сягає 30–40 мм. Зверху виріб покривають захисною плівкою, яка виконує також декоративну функцію.

ПВХ-підвіконня характеризуються багатьма перевагами над іншими матеріалами:

  • висока міцність, яку забезпечують ребра жорсткості;
  • стійкість до впливу вологи, хімічних речовин та сонячного випромінювання;
  • невибагливість у догляді;
  • невелика вага;
  • простота та оперативність монтажу;
  • різноманітність кольорових та фактурних варіантів;
  • невисока вартість.

Захисна плівка, що покриває ПВХ-профіль, може бути пластиковою та меламіновою. Другий варіант більш зносостійкий та подовжує строки експлуатації. Стандартний колір плівки — білий. Але вона може бути й інших відтінків та імітувати текстуру каменю або деревини. Ось чому інколи під дерев’яні вікна встановлюють пластикові підвіконня. Хота частіше вони використовуються все ж з пластиковими конструкціями.

Із недоліків ПВХ-підвіконь варто згадати те, що вони з часом можуть пожовтіти або деформуватися під впливом значних температурних перепадів. Але за умови грамотного монтажу та правильного догляду вони стануть вдалим рішенням для реконструкції вікна.

Що треба знати про монтаж

Довговічність віконних блоків залежить від дотримання кількох загальних будівельних правил. Спочатку монтуються підвіконня, а потім обробляться стіни та укоси. Підвіконна плита кріпиться на основу, заздалегідь знежирену та очищену від бруду. Заводячи підвіконня між стінкою та віконним блоком, не можна допускати уклону в бік вікна. Припустимий укіс на 1–2 градуси в бік приміщення.

Монтування відбувається на цементному розчині з утримуючими скобами. Можливо використання анкерних кронштейнів або монтажної піни. Не бажано обмежуватися тільки клейовою основою або монтажною піною. Вони погані теплоізолятори. Існує ще низка тонкощів, які добре відомі професіоналам, що працюють у компанії Vikna.ua. Як замовити їхні послуги, дізнайтеся на vikna.ua/komplektuyushhie/podokonniki/.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі