Суспільство

​В управлінні Держпраці в Житомирській області розповіли про нову програму «Муніципальна няня»

24 November 2018, 12:48

В управлінні Держпраці в Житомирській області роз’яснили, чи скасують відпустку по догляду за дитиною до 3-х років з появою послуги «Муніципальна няня».

«Відповідно до національних та міжнародних законодавчих актів, відпустка по догляду за дитиною до настання нею трирічного віку є беззаперечною гарантією охорони материнства, що є невід`ємним правом жінки у цивілізованому суспільстві», - розповіла головний держінспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів управління Держпраці у Житомирській області Руслана Самчук.

За словами Руслани Самчук, послуга «Муніципальна няня» - законодавча ініціатива, яка почне працювати з 1 січня 2019 року.

«Держава пропонує частково покривати витрати новоспечених батьків за послуги нянь безумовно лише за їх бажанням. Сума виплат буде змінюватись згідно до прожиткового мінімуму, який становить близько 1500 грн. Дана норма буде діяти на підставі постанови КМУ від 30.05.2018 № 427 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства»: з 1 січня 2019 р. відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року, на умовах співфінансування з різних бюджетів», - пояснили у Держпраці.

Щоб отримати цю допомогу, батьки мусять самостійно знайти няню для своєї дитини, укласти з нею офіційний договір про працевлаштування, а наприкінці року надати підтверджуючі документи, які й забезпечать компенсацію від Уряду. Компенсацію виплатять за весь час роботи няні тільки в кінці року через Державну фіскальну службу. Компенсацію за роботу няні може отримати і та мама, яка вже вийшла на роботу, і та, яка знаходиться в декретній відпустці, але користується послугами няні.

Отже, в управлінні Держпраці в Житомирській області запевняють, що відпустки по догляду за дитиною до 3-х років залишаються, державну допомогу по догляду за дитиною з появою програми «Муніципальна няня» ніхто не скасує, в родин залишиться і державна допомога, і виплати на няню. Скористатися програмою «Муніципальна няня» можна тільки в тому випадку, якщо дитині ще немає трьох років. Новий проект не буде обмежувати права новоспечених батьків, а може тільки надати невелику допомогу.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2019 року в Україні запроваджується проект «Муніципальна няня», який дозволить батькам зменшити витрати на послуги няні для дитини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: муніципальна няня відпустка декрет Держпраці  
Матеріали по темі