Влада

Народні депутати проголосували за введення в Україні воєнного стану на 30 діб в окремих областях

26 November 2018, 21:40

Верховна Рада 26 листопада затвердила указ президента України «Про введення воєнного стану в Україні».

На вечірньому пленарному засіданні, яке продовжилося після 19:30 год., за законопроект 9338 з правками президента проголосували 276 депутатів.

Виступи та обговорення законопроекту тривали три години.

Секретар РНБО Олександр Турчинов зачитав текст законопроекту та відповів на запитання народних депутатів. Зокрема, він назвав безпідставними будь-які звинувачення стосовно перенесення президентських виборів та політичною спекуляцією і пояснив, що таке воєнний стан і які обмеження прав і свобод можливе при введенні воєнного стану.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін у виступі поінформував, які міжнародні акти порушила Росія учора, зокрема, Конвенцію з морського права. Начальник Генерального штабу Віктор Муженко у виступі поінформував про події, які відбулися 25 листопада під час переходу кораблі Військово-морських сил ЗСУ у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу» з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря.

О 20:25 почалося обговорення законопроекту, під час якого представники парламентських фракцій висловили свої зауваження до законопроекту.

Під час виступу в Раді президент Петро Порошенко наголосив, що воєнний стан буде введений на 30 діб і в окремих областях: Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Донецька, Запоріжська, Херсонська.


«Я вніс новий проект указу, в якому термін дії воєнного стану буде скорочений до 30 діб. Указ зареєстрований в Верховній Раді, офіційно внесений на заміну і зараз ви будете голосувати саме за нього. Друга позиція: в проекті закону, яким затверджується цей указ, передбачається за підсумками обговорення запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, вздовж придністровської ділянки україно-молдовського кордону і вздовж узбережжя Чорного і Азовського морів. Саме там, де може бути нанесений удар… Наголошую, що особий стан буде введений лише у випадку наземної операції регулярних військ Російської Федерації за межами Операції Об’єднаних Сил і за межами незаконно анексованого Криму», - сказав президент під час виступу перед народними депутатами.




Виділене в указі змінене на «14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року»

Нагадаємо, голова Верховної Ради Андрій Парубій після 16:00 26 листопада відкрив позачергове засідання, на якому були присутні 338 депутатів, але о 16:50 оголосив 10-хвилинну перерву на вимогу двох фракцій – Радикальної партії та «Батьківщини». Президент Петро Порошенко під час перерви у засідання ВРУ зробив заяву в прямому ефірі про внесення змін в свій указ про воєнний стан: тривалість – 30 днів, щоб не відсувати початок президентських виборів, які мають відбутися 31 березня 2019 року; повна чи часткова мобілізація не планується; жодних заходів, пов’язаних з обмеженням прав і свобод громадян, не буде.

Як повідомляв Житомир.info, 25 листопада о 7 ранку два українських малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу" розпочали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Їх зустріли чотири прикордонні кораблі РФ, один з яких пішов на таран українського рейдового буксиру. По обіді на проході мосту було перекрито рух в обидві сторони танкером, який нібито сів на мілину. Станом на 19.00 корабельна група ВМС України почала рух на вихід з Керченської протоки. О 20.20 постійний представник президента України в Криму Борис Бабін повідомив, що на виході з Керченській протоці росіяни застосували зброю проти корабля ВМС України. Пізніше він повідомив про те, що в результаті сутички українські кораблі та екіпаж було захоплено. На виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України і звернення Президента України, на понеділок, 26 листопада 2018 року, на 16:00 голова ВРУ скликав позачергове засідання Верховної Ради України. Вдень 26 листопада був оприлюднений указ президента, який передбачав введення воєнного стану в Україні з 26 листопада до 25 січня та часткову мобілізацію.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВРУ Порошенко РНБО воєнний стан Росія  
Матеріали по темі