Суспільство

Житомирська область у рейтингу Мінприроди – серед найменших забруднювачів довкілля

4 December 2018, 17:47

Мінприроди підготувало рейтинг «ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів» за 2017 рік, сформований на підставі даних офіційної статистики, сформованої за результатами поданої суб’єктами господарювання звітності про обсяги скидів, викидів та утворення відходів.

Про це 30 листопада повідомив офіційний сайт Міністерства екології та природних ресурсів.

«За результатами проведеного аналізу сформовано новий умовний перелік сотні «Основних забруднювачів» за трьома категоріями: скиди забруднення стічних вод (33 підприємства), викиди в атмосферне повітря (33 підприємства) та утворення відходів (34 підприємства). Дві третини підприємств, що увійшли до рейтингу ТОП-100 локалізовані на території 4 областей: Дніпропетровська – 30; Донецька – 22; Запорізька – 9; Луганська – 6», - йдеться у повідомленні.

Жодне підприємство з Житомирської області не потрапило до ТОП-100 забруднювачів довкілля, а сама область знаходиться у другій половині переліку областей, які є найбільшими забруднювачами довкілля. по обсягу утворенню відходів за 2017 рік – 21 місце з 25 (550,3 тис. тонн відходів, 0,15% у загальному обсязі); по обсягу викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами – 20 місце (10,3 тис. тонн, 0,4%); по скидах забруднених стічних вод у водні об’єкти – 16 місце (обсяг забруднених стічних вод 1,996 млн куб. метрів, 0,25%).

«Вже з наступного року Мінприроди планує використовувати нову методологію оцінки інтегрального показника фактичного негативного впливу на навколишнє природне середовище внаслідок викидів, скидів, утворення відходів. Оскільки нинішні підрахунки, на думку профільних фахівців міністерства, не у повній мірі відображають комплексний вплив цих підприємств на довкілля. На даний час Мінприроди здійснює розроблення відповідних методик для України, що дасть можливість нарешті запровадити системну і послідовну державну політику екологічної безпеки, яка б враховувала потенційну екологічну небезпеку об’єктів, що знаходяться на певній території, фактичний негативний вплив на довкілля у вигляді викидів, скидів, утворення відходів, існуючий рівень забруднення територій, у тому числі ґрунтів, водних поверхневих та підземних об’єктів», - зазначається на сайті міністерства.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2018 року Державне агентство водних ресурсів та Агенція журналістики даних презентували інтерактивну карту забрудненості річок в Україні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінприроди рейтинг екологія  
Матеріали по темі