Події

У Бердичеві знову заборонили торгувати свининою

5 December 2018, 15:50

У місті Бердичів Житомирської області зареєстровано випадок африканської чуми свиней.

Про це 5 грудня повідомив сайт РІО Бердичів.

«Цього разу факт захворювання свиней на африканську чуму було виявлено в районі Загребелля, в приватному господарстві по вулиці Бистрицькій. 4 грудня до Бердичівської районної лікарні ветеринарної медицини зателефонувала бердичівлянка і повідомила, що напередодні в неї загинуло двоє поросят, котрі до того хворіли, і вона їх лікувала, але, на жаль, не допомогло. До жінки виїхали фахівці Бердичівської районної лікарні, забрали тварин, і вже в лабораторії було проведено розтин трупів та відібрано матеріал для дослідження, аби виключити факт захворювання на африканську чуму. Даний матеріал зранку 4 грудня о 06:40 було відправлено до Києва для проведення дослідження. О 15:27 того ж дня з Київського науково-дослідного інституту лабораторних досліджень ветеринарно-санітарної експертизи отримали відомості, що, за результатами досліджень, в матеріалі виявлено ДНК африканської чуми», – інформує сайт.

У головному управлінні Держпродспоживслужби в Житомирській області Житомир.info розповіли, що трупи тварин спалять на території домогосподарства бердичівлянки, власниці загиблих тварин, аби уникнути розповсюдження хвороби.

«Дійсно, був зареєстрований випадок африканської чуми свиней, виник він у домогосподарстві жительки міста Бердичева. Загинули двоє голів свиней. Було відібрано бакматеріал, і експертним висновком випробувального центру Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи підтверджено наявність ДНК вірусу африканської чуми свиней. Сьогодні було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бердичівській міській раді. Відповідно до прийнятого рішення комісії, визначено зону захисту в радіусі 3 кілометрів від епізоотичного осередку і зону спостереження – територія в радіусі 7 кілометрів у межах Бердичівського району. Знищуються трупи загиблих тварин шляхом спалення безпосередньо на території цього домогосподарства. Після спалення буде проведена дезінфекція приміщення, де утримувалися тварини», – поінформували в управлінні Держпродспоживслужби.

Тут зазначають, що у сусідніх домогосподарствах свині не утримуються, тому немає необхідності у забої тварин.

У зв’язку зі спалахом африканської чуми у Бердичеві категорично заборонено торгувати домашньою свининою – і на стихійних ринках, і у м’ясних павільйонах.

«У зоні захисту (радіус 3 км) та зоні нагляду (радіус 7 км від зовнішніх меж зони захисту) заборонити: торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів. Вжити заходів щодо недопущення несанкціонованої торгівлі продукцією тваринного походження», – йдеться у рішенні комісії.

Карантинні заходи триватимуть 40 днів.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2018 року в м. Бердичів був спалах африканської чуми свиней на території підсобного господарства Бердичівської виправної колонії №70. Тоді загинуло 10 тварин. У зв’язку з цим у місті були запроваджені строком на 40 днів. Заходи включали заборону на торгівлю свининою. В останній день травня заборона на торгівлю домашньої свинини була знята.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: свиня чума африканська чума Держпродспоживслужба м'ясо торгівля заборона карантин  
Матеріали по темі