Політика

Потенційні кандидати в президенти вже почали активну агітацію у Житомирі та області, – ОПОРА

11 December 2018, 16:19

Перенасичення зовнішньою рекламою, зіпсовані біл-борди, подарунки та безкоштовні послуги для населення, за допомогою таких засобів потенційні кандидати в президенти почали нагадувати про себе ще з осені 2018.

Про такі випадки передчасної передвиборчої агітації розповіли представники громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції 11 грудня. Попри те, що офіційно президентська кампанія розпочнеться в Україні лише з 31 грудня політики розпочали масову агітацію і активне нагадування про себе із різних майданчиків та рекламних площин. Під час спілкування із журналістами представники громадянської мережі розповіли і про виклики майбутньої передвиборчої «гонки». Одним із ключових в ОПОРІ називають зловживання у використанні адмінресурсу.


«Як певні ризики майбутнього виборчого процесу ми оцінюємо можливі зловживання бюджетним адміністративним ресурсом і тому ми, і на всеукраїнському рівні, і на регіональному оцінюємо використання державних субвенцій на соціально-економічний розвиток територій, ресурсів із державного фонду регіонального розвитку і дорожнього фонду, як вони використовуються і чи немає тут політичної мотивації. На жаль, наші результати дослідження, які ми презентували нещодавно, виявили, що як мінімум 744 інциденти із використанням цих ресурсів державного характеру використовувались в інтересах тих чи інших політичних суб’єктів: чи то чинних народних депутатів, чи інших представників політичних партій», - розповідає аналітик громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

«Нами було зафіксовано тридцять дев’ять випадків піару (в Житомирській області, - ред.) діючими народними депутатами за період з червня по листопад на заходах із використанням державного бюджету. За листопад було зафіксовано більше десяти, і в майбутньому вони теж увійдуть в загальну цифру. Ця кількість не означає, що їх було всього 39, це просто ті випадки, які ми зафіксували, опрацювали і підтвердили. Хоча насправді, таких випадків значно більше. Всі ж бачать, хто і що робить», - каже координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Житомирській області Тарас Чмут.

Щодо того чи очікувати масового поширення так званої чорної агітації, яка спрямована проти тих чи інших політиків, то в ОПОРІ закликають зберігати оптимізм. Поки таких фактів зафіксовано не так і багато, але спостерігачі не виключають, що в подальшому вони можуть з’явитись.

«На поточний момент я хочу це підкреслити, у нас немає підстав вважати, що підготовка до цієї кампанії суттєво відрізняється від попередніх виборів. Є певні негативні тенденції в суспільстві, але з точки зору всіх попередніх виборів вони у нас теж були «найбільш брудні», «найбільш конфліктні» і таке інше. Давайте зберігати на поточний момент оптимізм, хоча виклики дійсно є», - закликає Олександр Клюжев.

«Умовно політичні ставки на майбутню президентську кампанію для тих, чи інших партій є дуже високими. Але при цьому, якщо ми спускаємось, хоча би на обласний рівень, ми комунікуємо з усіма основними політичними силами, то більшість із них допускають, що кампанія буде потужна і груба. Але, об’єктивно, на сьогодні, найбільші проблеми, які поки що були - це пошкодження зовнішньої агітації мінімум в двох політичних сил, і можливе, я підкреслюю, можливе перешкоджання в майбутньому проведення певних заходів. Чогось суттєвого вони на сьогодні не готові озвучити. При цьому усі політичні партії, як ті, які ми називаємо провладними, так і опозиційними не виключають можливість застосування адмінресурсу проти них. Це теж цікаво. Тобто, на різних рівнях різні партії мають доступ до тих чи інших ресурсів і вони можуть їх застосовувати їх проти своїх конкурентів», - каже Тарас Чмут.

В ОПОРІ закликають громадян фіксувати та повідомляти про ймовірні порушення передвиборчої агітації.

Нагадаємо, потенційні кандидати в президенти активно агітують у Житомирі. Більше світлин із агітплакатами дивіться у фоторепортажі.

Як повідомляв Житомир.info, лише за останні три тижні до Житомира приїздили такі потенційні кандидати в президенти: Анатолій Гриценко, Руслан Кошулинський, Роман Безсмертний, Андрій Садовий, Валентин Наливайченко, а Арсеній Яценюк був у Радомишлі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОПОРА Чмут Клюжев кандидати в президенти агітація  
Матеріали по темі