Влада

У Житомирській ОДА обговорили, як надання Томосу вплине на статус, назву та майно релігійних організацій області

11 December 2018, 17:28

Представники облдержадміністрації, Ради християнських церков області та релігієзнавці 11 грудня під час конференції на тему «Надання Томосу Українській церкві» обговорили, як дане рішення у подальшому вплине на статус, назву, та майно релігійних організацій на території Житомирщини.

Під час обговорення єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій УПЦ КП розповів, що після прийняття Томосу релігійні громади самостійно визначатимуть, кому належатиме церква та її майно.


«Об'єднавчий Собор» відбудеться скоро, ми очікуємо від нього позитивних результатів. Що стосується питання по храмах, кому будуть належати ті чи інші конфесії, тому що об'єднавчий Собор об'єднує у себе УПЦ Київського патріархату, українську Автокефальну церкву і частину ієрархів Московського патріархату. Як будуть діяти певні релігійні організації, буде визначатися після об'єднавчого Собору. Ми кожного разу наголошуємо, що кожна релігійна громада, під якою вона керувалася, чи це буде від Київського патріархату, чи від Московського, чи автокефальна церква, залишається на тих самих місцях. Тобто той, хто із ієрархів очолював ту чи іншу парафію, вона залишається за нею. Якщо постане питання про перехід, то це також буде визначати громада. Тому що храм і всі споруди, майно належать громаді. Вже будемо бачити реальну картину після об’єднавчого Собору. А визначення, чи належати помісній церкві, чи російській – це визначатиметься суто на місцях громад», - розповів єпископ Української православної церкви Київського патріархату Паїсій.

«Щодо адміністративного устрою, перше наше питання повинно стосуватися обрання предстоятеля церкви. А вже з предстоятелем церкви я думаю буде набагато легше спілкуватися, і потім визначити модель самої церкви, хоча ми всі будемо прислухатися до голосу Вселенського патріарха», - додав архієпископ Української автокефальної православної церкви Володимир.

Завідувач сектору у справах релігій управління культури та туризму Житомирської ОДА Олександр Пивоварський розповів про проблеми назви української церкви.

«Ми сьогодні акцентуємо, що церква українського патріархату є патріотично налаштована церква українського народу. У Константинополя дещо інше бачення, вони кажуть, що церква не може бути національною, церква є вселенська. Тому я так думаю, що перспектива може бути і така, що православна церква в Україні, так як римо-католицька церква, не має назви національної. Константинополь хоче своє, а наші владики Помісного Собору може скажуть своє. А тепер, що стосується тих, які залишаються в Московському патріархаті. Парафія має статус юридичної особи і по закону громада сама визначає свою назву. Чи захочуть вони зареєструвати церкву так як пропонує держава, тому не виключаю, що будуть і судові дебати з цього приводу», - зауважив Олександр Пивоварський.

«Найголовніше, що це дає перший крок до єдності нас українців, до порозуміння між нами. Якщо Бог благословить, ця подія відбудеться, і буде Томос, і буде єдність православної церкви - то це буде перший крок до єдності із іншими громадами, конфесіями. Також ми є від одного кореня і те, що ми сьогодні маємо різні погляди, це не означає, що ми є чужі і нам не болить ситуація, яка є зараз в Україні», - зазначив Української греко-католицької церкви Віталій Сидорук.

Керуючий Житомирською єпархією Української православної церкви Московського патріархату митрополит Никодим на конференцію не з'явився. Через представників влади він передав, що офіційні коментарі стосовно надання Томосу УПЦ надавати поки що не готовий.

Нагадаємо, спільне звернення щодо створення єдиної православної церкви до керівників єпархій УПЦ МП 20 листопада підписали керівники області та мер Житомира. Медики області, у свою чергу, закликали митрополита Житомирського і Новоград-Волинського УПЦ Никодима та митрополита Овруцького і Коростенського УПЦ Віссаріона підтримати створення в Україні єдиної помісної церкви.

Як повідомляв Житомир.info, керуючий Житомирською єпархією УПЦ КП розповів про наслідки та процес отримання Томосу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пивоварський Сидорук Паїсій церква Томос ОДА  
Матеріали по темі