Суспільство

З початку року в 70 населених пунктах Житомирської області спеціалісти зафіксували сказ серед тварин

15 December 2018, 10:16

Епідемічна ситуація зі сказу в країні залишається нестійкою – щороку реєструються поодинокі випадки захворювань серед людей, оскільки вся територія країни є неблагополучною щодо сказу, зокрема, й Житомирська область.

Про це інформує прес-служба ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України.

«У 2018 р. (за 11 місяців) в 70 населених пунктах 18 районів області зареєстровано 76 випадків сказу серед тварин: Романівському – 12 випадків; Радомишльському – 7; Бердичівському та Ружинському – по 6; Малинському – 5; Лугинському, Нов-Волинському, Попільнянському, Хорошівському, Черняхівському та Чуднівському – по 4; Андрушівському, Баранівському, Коростенському, Олевському – по 3; Брусилівському, Ємільчинському, Житомирському, Любарському, Пулинському – по 1 випадку», - йдеться у повідомленні.

Захворювання тварин розподілялось таким чином: серед диких тварин захворіло: лисиці – 48; куниці – 1; єнотовидні собаки – 1; серед домашніх тварин: собаки – 13; коти – 9; велика рогата худоба – 4.

В області в поточному році проводилась планова пероральна вакцинація проти сказу хижих тварин (розкладання спеціальних приманок з вмістом вакцини, яких поїдають тварини).

«Викликає тривогу зростання числа хворих на сказ тварин, наближенних до людини – собак і котів, великої рогатої худоби, яких захворіло 26. Отже збудник захворювання поширюється і фактично є потенційна загроза враження домашніх тварин в обійсті людини, колективних господарствах, а відтак несе небезпеку інфікування їх власників та людей, причетних як до догляду за тваринами, так і громадян при можливому контакті з ними, - запевняють спеціалісти.

Нагадаємо, 23 жовтня у Лугинах було вимушено вбито собаку після того, коли вона напала на господаря. У тварини виявили сказ.

Як повідомляв Житомир.info, 23 жовтня 2018 року головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомило про те, що на Житомирщині відстріляють сотні лисиць, щоб перевірити ефективність вакцини від сказу.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторний центр сказ тварина  
Матеріали по темі