Суспільство

На території монастиря Босих Кармелітів у Бердичеві провели археологічні розкопки: знахідки датуються XVII століттям

19 December 2018, 12:23

Вперше за 170 років на території монастиря-фортеці Босих Кармелітів у Бердичеві провели археологічні розкопки.

Про це 19 грудня інформує сайт Ріо Бердичів.

«На території фортеці Босих Кармелітів археологи тиждень копали велику яму і ретельно перебирали, а потім і перечищали, і перемивали все, що з неї вдалося дістати. Таких цікавинок виявилось аж 272. В основному, це залишки предметів з деревини, шкіри та кераміки, фрагменти кісток, деталі металевих виробів та монети», - зазначається на сайті.

Як розповіли археологи, існує європейська і світова практика, коли перед якимось будівництвом в історичних місцях проводять археологічні розкопки. Саме тому вони з радістю прийняли запрошення від представників ордену Босих Кармелітів про проведення повноцінних розкопок в місці реконструкції фортечної стіни. І виявили тут культурний шар товщиною 8 метрів, що є найбільш потужним подібним утворенням в нашій області. Аналогічні розкопки, наприклад, в Житомирі фіксували лише 5 метрів культурного шару. Більшість знахідок датуються 17 століттям, але є й артефакти значно давнішого походження. Андрій Петраускас впевнений, що якби розкопки зайняли більшу площу, то й знахідок було б набагато більше.

«Розкопки погодилась профінансувати релігійна громада ордену Босих Кармелітів і то, лише згодом, а поки що археологи працювали, по суті, за власний кошт. Хоча на запитання кількох журналістів, а скільки ж можуть коштувати такі дослідження, відповіді не прозвучало. Є ще надія на міжнародну співпрацю, якщо до справи долучаться польські археологи з відповідним фінансуванням з європейських фондів. Цього ж дня було підписано акти передачі всіх знайдених старожитностей до фондів музею історії Бердичева», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у грудні 2017 року перед закриттям сезону археологічних розкопок на Замковій горі у Житомирі учасники експедиції підсумували результати досліджень, розповіли, з чого все починалося, розкриваючи таємниці «археологічної кухні».

Як повідомляв Житомир.info, на Замковій горі у Житомирі розкопали оборонну споруду XVI–XVII ст. та знайшли артефакти трипільської культури.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бердичів монатир Босі Кармеліти  
Матеріали по темі