Влада

​За рік у землю в Житомирській області вкинули півтори тисячі тонн пестицидів

21 December 2018, 15:25

У 2018 році для захисту посівів від хвороб та шкідників у Житомирській області використали 1461 тонн пестицидів, або 685 грамів на один гектар.

Про це 21 грудня повідомив сайт Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Обсяги застосування пестицидів для захисту основних сільськогосподарських культур в Житомирській області за 2018 рік склав 1461 тонн на 2133000,8 гектара. Тобто, на 1 гектар площі використано 685 г пестицидів. Порівнюючи з іншими країнами, це не дуже багато. Так, найбільш інтенсивно використовуються пестициди в Японії (47 кг активної речовини на 1 гектар ), а також в Західній Європі (Бельгія – 12 кг, Франція – 6 кг)», - інформує біолог сільськогосподарської лабораторії установи Т.О.Бобровська.

І зазначає: попри запевнення виробників у нешкідливості пестицидів для комах, тварин і людей гербіциди негативно впливають на всі живі організми.

«Насправді, якщо для окремих тварин, птахів і комах з їх відносно короткою тривалістю життя це в деякій мірі є правдою, то щодо людини, багаторічних рослин, а також тварин і птахів з тривалим життям це є прямий обман. І пояснення цьому дуже просте: гербіциди і пестициди, як би правильно їх не застосовували, все одно накопичуються в клітинах рослини, які потім їдять люди і тварини. Крім того, пестициди з кожним роком все більше накопичуються в ґрунті, ґрунтових водах і знову потрапляють до наших організмів», - йдеться у повідомленні.

Україна підписала угоду про Асоціацію з Євросоюзом, де обмежене або заборонене використання багатьох українських гербіцидів, пестицидів та міндобрив, - зазначають у повідомленні. Наприклад, в багатьох країнах світу заборонене використання гербіциду гліфосат, який ВООЗ визнала шкідливим для людини через те, що він може призвести до ракових захворювань.

«Ми знаємо ці препарати від торгової марки «Раундап» («Roundup») та від інших торгових марок під різними назвами «Торнадо», «Лонтрел», «Ураган», «Гліфосфат», «Отаман», «Гліфошанс», «Рауль» та інші», - повідомляють у лабораторії.

За 12 місяців 2018 року лабораторія залишкових кількостей пестицидів дослідила в Житомирській області 1396 проб харчових продуктів, ґрунту, води й повітря. У 30 з 247 харчових пробах були виявлені залишкові кількості пестицидів, що не перевищують гранично допустимі норми, асаме: конфідор, карате, ридоміл, раундап, рогор, актеллік. Як свідчать дані лабораторних досліджень, найбільш забруднені мікрокількостями пестицидів – овочі, так як вони безпосередньо обробляються отрутохімікатами, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, навесні 2018-го обласний лабораторний центр озвучив «брудну дюжину» овочів і фруктів, які вбирають найбільше хімікатів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторія пестицид хімікат земля  
Матеріали по темі