Політика

У церкві, прихожани якої першими у Житомирській області перейшли до ПЦУ, організували охорону та проведуть інвентаризацію

15 January 2019, 13:09

У Малинському районі Житомирської області жителі села Ворсівка охороняють місцеву церкву побоюючись, аби прихильники Московського патріархату не винесли з неї ікони. Адже після рішення про перехід громади до Православної церкви України до села приїхала група незнайомців на чолі з чужим священником УПЦ МП. Стався конфлікт, і тепер селян побоюються нових провокацій.

Про це йдеться у сюжеті ТСН від 15 січня 2019 року.

«Свято-Миколаївська церква нині зачинена та опечатана громадою села. Місцеві тут організували цілодобове чергування, бо побоюються, щоб ніхто з храму не виніс старовинні ікони та церковне майно», – розповідає кореспондент ТСН Олена Кузнєцова.


Останні кілька десятиліть службу у цьому храмі правив священик Московського патріархату, але після отримання Томосу громада села оголосила про перехід до Православної церкви України.

«А мені нащо та російська церква? Я українка, і буду підписуватись за українську церкву», – каже жителька села Ворсівка Ніна Антонович.

Після того, як понад півтисячі людей проголосували за перехід до ПЦУ, батюшка, який правив тут, потрапив у лікарню.

Йому на заміну приїхав інший священик з групою підтримки, але їх до храму не пустили. Тоді приїжджі батюшки вирішили відправити службу на вулиці, а люди намагалися перекричати церковні пісні словами гімну.

«Громада вся сказала, що ми не згодні. Поки у нас вирішується питання переходу, ми не хочемо, щоб у нашому селі була конфліктна ситуація», – каже жителька села Ворсівка Анжела Данильченко.

Нині у єпархії православної церкви Московського патріархату від коментарів відмовляються.

Жителі села, побоюючись, аби з храму не винесли старовинні ікони, організували цілодобове чергування.

«Реєстратори ставлять у потрібних місцях, щоб не було ніякого злому і не розтягнули церковне майно», – каже житель села.

У сільській раді пообіцяли, що найближчим часом у присутності правоохоронців та парафіян проведуть у храмі інвентаризацію, а люди сподіваються, що церква недовго простоїть зачиненою, і вже за кілька днів з’явиться новий священик.

Нагадаємо, 13 січня 2019 року до с. Ворсівка Малинського району Житомирської області, парафія якого перша перейшла до Православної церкви України, приїхали священики з УПЦ МП. За інформацією місцевих жителів, біля храму було близько десятка поліцейських.

Як повідомляв Житомир.info, 11 січня малинчанин Микола Поліновський повідомив про те, що громада Свято-Миколаївського храму села Ворсівка Малинського району Житомирської області прийняла рішення про перехід з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПЦУ Ворсівка Малинський район церква  
Матеріали по темі