Суспільство

У Житомирській області у віці 107 років померла найстарша українська монахиня

24 January 2019, 15:08

24 січня померла схимонахиня Іоанна (Марія Мороз), якій 25 березня 2018 року виповнилося 107 років.

Про це в соцмережі написав засновник жіночого монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в Малинському районі Житомирської області, протоієрей Роман Барановський (Лілея).

«Сьогодні відійшла у вічність схимонахіня Іоанна у віці 107 років, вона пережила дві Світові війни, голодомор і 18 років була у засланнях за любов до України», - написав священик 24 січня і виклав власний вірш, присвячений черниці.


Нагадаємо, схимонахиня Іоанна - найстаріша в Україні черниця, яка служила в жіночому ставропігійному монастирі на честь Афонської ікони Божої Матері, що в урочищі Кип’яче Малинського району. Вісім років тому вона повністю втратила зір, а перед 106-м днем народження монахиню прооперували в Житомирській обласній лікарні.

Схимонахиня Іоанна, в миру Марія Дмитрівна Мороз, народилась 25 березня 1911 року в Чернівецькій області. У 2008 році в Чернівцях вона була пострижена в іночество. Згодом переїхала в монастир Афонської ікони Божої Матері на Житомирщині. У 100-літньому віці була пострижена в монашество, а згодом у велику схиму з іменем Іоанни.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2018 року священнослужитель Роман Лілея представив свою першу збірку поезії "Не знаю я, чи мають квіти душу…". У мережі є дані, що протоієрей Роман Барановський - благочинний лікарняних храмів столиці, настоятель храму святителя Михаїла - є онуком схиномонахині.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: монахиня схимонахиня Іоанна  
Матеріали по темі