Суспільство

​ТОП-30 найцікавіших сіл Житомирської області, сформований мандрівним фотографом

30 January 2019, 17:05

Веломандрівник із Києва Петро Грушко їздить по селах і робить знімки найцікавіших та найпривабливіших місць. Так, нещодавно він виклав у соцмережу фотоальбом з палацами та панськими маєтками Житомирської області, а 26 січня 2019 – фотоальбом «ТОП-30 сіл Житомирщини».

У дописі чоловік розповідає, що в минулому сезоні об'їздив велосипедом всі райони Житомирської області, і в міжсезоння узявся за формування рейтингів.

«Першу десятку найцікавіших сіл визначили мої фейсбучні друзі своїми лайками і поширеннями, а далі я вже додавав вподобані села, намагаючись не образити жоден район. В добірку увійшли тільки села. Так звані смт, які я зазвичай називаю містечками, будуть подані окремо», - зауважує мандрівник.

До кожної світлини першої десятки він додає посилання з розповіддю про кожне село та обіцяє продовжити свої веломандрівки, аби люди змогли по-новому поглянути на місця, де народилися, виросли або живуть.

Отже, першу п’ятірку найбільш популярних сіл області, за версію фейсбук-користувачів, очолює Чорнорудка Ружинського району: фотозвіт про це село набрав найбільшу кількість вподобайок і поширень.

Під знімком чорнорудської башти користувачка Людмила Зембіцька пише, що село засноване у 1620-му році, а в 1870-му тут відкрили залізничну станцію.

«Головною пам'яткою Чорнорудки є водонапірна башта, збудована у вигляді оборонної гранітної вежі. Достеменно невідомо, чиєю була ідея будівництва подібного господарського об'єкту. Можу зробити припущення, що збудував (або ж дав частину коштів) цю будівлю Артемій Терещенко, який був власником Чорнорудки (точніше, панського маєтку на її території, земель та цукрового заводу) у другій половині ХІХ століття. Із Чорнорудкою пов'язана трагічна сторінка в історії роду Терещенків - у місцевому озері втопилася дочка Артемія Терещенка. Після цього «цукровий король» покинув маєток у Чорнорудці й ніколи до нього не повертався», - цитує користувачка нарис авторства Романа Маленкова.

Далі у першому ТОП-10 села Городківка Андрушівського району, Ходорків Попільнянського району, Ставки Радомишльського району, Верхівня Ружинського району, Городське. Коростишівського району, Камінне село Олевського району, Паволоч Попільнянського району, Кодня Житомирського району та Велика Цвіля Ємільчинського району.

Нагадаємо, нещодавно Петро Грушко показав, у якому стані перебувають старовинні палаци та маєтки Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, 14 грудня 2018 в Житомирі презентували інтерактивну гру про цікаві туристичні місця та пам'ятки області. Навесні 2019 року в Житомирській області очікують велику делегацію з Франції, яка побуває у Верхівні, де творив закоханий Бальзак. За результатами 2018 року Житомирська область вперше посіла 4 місце серед інших областей за кількістю туристів, які відвідали область.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: село веломандрівка мандрівник Грушко  
Матеріали по темі