Політика

Анатолій Гриценко в Житомирі: Україна втрачає від корупції до 400 млрд грн на рік

11 February 2019, 09:48

8 лютого лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко поспілкувався із житомирськими журналістами. Кандидат у президенти розповів про свою передвиборчу програму та про те, як він планує вивести Україну із кризи.

400 млрд. грн треба повернути у бюджет

Анатолій Гриценко одним із перших зареєструвався як кандидат у президенти та оприлюднив свою програму. Головним завданням, яке кандидат ставить собі на президентський термін, є боротьба із корупцією та вичищення схем, через які країна втрачає мільярди гривень.

«Корупція – це не просто розмови про хабарі – це вбивство. Вбивство майбутнього країни. Корупція має і людський, і економічний вимір», - підкреслив Анатолій Гриценко.

Кандидат у президенти розповів, що його команда спільно із Українською Радою Бізнесу порахувала, що мінімальні корупційні схеми коштують державі до 400 млрд. грн. на рік. Саме стільки коштів не доходить в бюджет.

«400 млрд. грн зараз крадуть через різні схеми. Ці 400 млрд. – це пенсіонер у злиденному стані, кинута родина бійця АТО. Це вчитель, лікар, поліцейський. Їм кажуть, що грошей немає, а вони є, просто йдуть в кишені іншим», - розповів Анатолій Гриценко.

За словами кандидата, робота на посту президента і його, і всієї команди, має починатись саме із боротьби з корупцією. Перші кроки на шляху до цього Анатолій Гриценко робить вже зараз. Так, нещодавно він представив свою кандидатуру на пост голови Служби безпеки України Віктора Трепака. Раніше він обіймав посаду першого заступника голови СБУ. Саме Трепак розкрив махінації судді Ігоря Зварича, в якого при обшуку вилучили більше 20 млн. гривень. Також Віктор Трепак відомий справою «діамантових прокурорів», яку називають найбільш резонансною та визначальною у боротьбі із корупцією.

Окрім цього, на цьому тижні Анатолій Гриценко зустрівся із представниками антикорупційних організацій та підтримав їх програму, в якій закладена підтримка зусиль таких органів як НАБУ, САП, НАЗК, ДБР і Антикорупційного суду для протидії корупції.

«Не буде більше імітації боротьби з корупцією, провалів резонансних справ – буде знищено корупцію в Адміністрації Президента, Кабінеті Міністрів, Верховній Раді, СБУ, ГПУ і МВС. Ми вичистимо корупцію, яка є на державних підприємствах, на закупівлях, на митницях, всюди. Це відкриє країні можливості», – впевнений Анатолій Гриценко.

Примусовий призов має бути скасований

Згадав у Житомирі Анатолій Гриценко і час, коли він очолював Міністерство оборони. Тоді військові та їх родини отримали понад 6,5 тисяч квартир. Для порівняння: у 2017 та 2018 роках солдатам видали не більше 800 помешкань. У 2005 році, коли команда Гриценка прийшла в Міноборони, було прийняте чітке рішення, що Україна переходить на контрактну армію, скасовується примусовий призов. Для проведення експерименту тоді обрали три базові бригади, в тому числі і в Житомирській області.

«Я люблю Житомирську область, принаймні як військовий, я знаю, що це один з форпостів нашої країни. Одна бригада тоді була в сухопутних військах Новограда-Волинського, одна в повітряних силах – населений пункт Старокостянтинів, одна у військово-морських силах – бригада берегової охорони», - згадує Гриценко.

Ці бригади повністю перевели на контракт, збудували їм гідне житло, але довести до кінця експеримент не вдалось. Саме тому, підкреслив кандидат у президенти, в своїй програмі він записав, що примусовий призов буде скасований, а система оборони буде базуватися на трьох ключових елементах. Серед них контрактна професійна армія, резерв постійної готовності та територіальна оборона, в якій задіють всіх, хто пройшов військову підготовку та був в АТО.

Ми захистимо кожен голос

Анатолій Гриценко запевнив, що за два місяці до виборів вже відомо про масштабні фальсифікації, які готуються. 7 лютого в ефірі програми «Право на владу» лідер «Громадянської позиції» разом з іншими кандидатами на пост президента на заклик громадських організацій підписали Меморандум за чесні вибори й про спільну протидію фальсифікаціям.

«Ми підписали Меморандум про чесні вибори. Я попередив в прямому ефірі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щоб між оголошенням результату і датою інавгурації він не дозволив тим, хто перейде лінію закону та влаштує фальсифікації, покинути країну», – сказав Анатолій Гриценко.

Зарплатня українців має бути мінімум 700 євро

Відповідаючи на запитання журналістів, кандидат у президенти зізнався, що сам ходить у магазини та знає, як виростають ціни на товари.

«Я бачу проблему з цінами, тому що люблю сам ходити по магазинах і на ринок. Скільки воно коштує, як швидко цінники змінюються, навіть протягом дня, я це все знаю. Це справді є проблема для родини, для її бюджету», - впевнений Гриценко.

Вирішити її можна тоді, коли середня зарплатня українців складатиме мінімум 700 євро. Саме ця цифра записана у програмі Гриценка. Кандидат спеціально прив’язав її євро у зв’язку зі стрибками гривні. Пенсії, наголосив політик, також можна і потрібно піднімати вже зараз, не чекаючи виборів чи індексацій.

«Якщо не красти, гроші з’являються. Людина, яка не стоїть твердо на ногах і витрачає на комунальні витрати переважну більшість своїх доходів, не може бути активним громадянином – це вбивається громадянське суспільство», - підкреслив Анатолій Гриценко.

Він запевнив, що завдання його команди, щоб комунальні витрати родини не перевищували 15% від доходів. На думку кандидата у президенти, це цілком реально.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі