Здоров'я

У Нацслужбі здоров’я пояснили, чому не у всіх сімейних лікарів зросла зарплата та як поскаржитися на свого лікаря

13 February 2019, 17:58

Є випадки, коли сімейні лікарі в Україні уже почали отримувати високі зарплати: 17, 20, навіть 27 тисяч гривень на місяць.

Такі дані наводять Міністерство охорони здоров'я та Національна служба здоров’я, – пише «Українська правда». Життя у публікації від 13 лютого.

Це стало можливим завдяки новій системі фінансування «первинки» (де працюють сімейні лікарі, педіатри й терапевти). Вона почала працювати з літа 2018 року.

Втім, лікарі та медсестри часто скаржаться, що їхня амбулаторія чи поліклініка увійшла у реформу, але зарплати не змінилися або майже не змінилися. Чому?

– Зарплати зросли там, де керівник медзакладу дбає про своїх лікарів, – пояснив в інтерв’ю "Українській правді. Життя" голова Національної служби здоров’я Олег Петренко. – Думаю, мине ще кілька місяців і ми забудемо про ці випадки. Бо лікарі, які себе поважають, перейдуть у заклади, де керівник чесно розподіляє дохід залежно від того, якого лікаря і скільки пацієнтів обрало, наскільки швидко керівництво закладу створило нові умови праці для медиків і пацієнтів.

Річ у тому, що сімейна амбулаторія уже сама розпоряджається своїми грошима, визначає зарплати персоналу, вирішує, кого найняти, яке обладнання докупити, де зробити ремонт.

А власник медзакладу – місцева влада – укладає контракт з головним лікарем і затверджує фінансовий план, у якому має бути відображено, яка частка з доходу за договором з НСЗУ піде, наприклад, на оплату праці, а яка – на переоснащення.

– Успішні приклади є там, де охорона здоров’я стає пріоритетом місцевої влади. Якщо вона не в пріоритеті, це сигнал для виборця, – каже голова НСЗУ.

Але слід зважати на цілий ряд чинників. Зміна фінансування має вплинути не лише на зарплати медиків, але й на покращення умов для пацієнтів у самому медзакладі: щоб був ремонт, нове оснащення, місце для візочків, пандус тощо.

Місцева влада може сказати: «Давайте не одразу підвищувати зарплату в 4 рази. Давайте зробимо ремонт, переоснастимося, зробимо так, щоб люди захотіли до нас прийти, а потім піднімемо зарплати».

Керівник може пояснювати персоналу, що я можу зараз усі гроші віддати на зарплати, але інший медзаклад буде інвестувати в себе і пацієнти підуть до нього, – каже Петренко.

Але якщо ви медик і бачите, що головний лікар неадекватно поводиться, ви можете або об’єднатися з колегами і тиснути на нього, або перейти працювати в інший медзаклад, або стати ФОПом, набрати пацієнтів і бути господарем самому собі.

Як і кому скаржитися на свого сімейного лікаря чи педіатра: інструкція

«Пацієнт, який уклав декларацію з лікарем, безкоштовно має отримати гарантований державою пакет послуг. Але лікарі не завжди грають за правилами. Наприклад, є випадки, коли вони вимагають гроші за прийом чи аналіз крові, хоча вони мають бути безоплатними», – пише «Українська правда». Життя.

Тож журналісти видання запитали в голови Національної служби здоров’я Олега Петренка що робити, коли сімейний лікар, педіатр чи терапевт порушує права пацієнта.

Найперше ознайомтесь, що ж вам гарантує держава безоплатно. Лікар, з яким ви підписали декларацію, має лікувати ГРВІ, грип, отруєння та інші найпоширеніші хвороби, а також за бажанням ви можете спостерігати у нього неускладнену вагітність.


Зображення з сайту «Українська правда». Життя

Анулювати підписану раніше декларацію можна будь-коли, і до поганого медика йти розривати декларацію не потрібно.

Ви просто підписуєте нову декларацію з новим лікарем, стара автоматично розривається, це бачить електронна система і НСЗУ, яка платить гроші за ваше обслуговування.

– Складніше так зробити у маленьких містах, де монополія, бо там особливо вибору немає, – каже голова НСЗУ.

Хоча і там з’являються лікарі-ФОПи, які починають користуватися популярністю.

Якщо у вас вибору нема, то перший етап скарги керівник закладу та місцева влада, – додає Петренко.

– Ми завжди пояснюємо, що заклад належить місцевій громаді. Це відповідальність і прямі повноваження місцевої влади. Ми забезпечуємо державні фінансові гарантії. Ви виконуєте умови – ми оплачуємо роботу.

Наразі є три способи поскаржитись в Національну службу здоров’я:

Через сайт можна написати заяву і відправити. Це буде підставою для розгляду, запевняє керівник НСЗУ.

Важливо: ви повинні вказати свої реальні контакти, прізвище, ім’я і лікаря чи медзаклад, що порушив ваші права:

– Ми маємо переконатися, що це реальна людина, яка готова свідчити. Має бути документ. НСЗУ не може розірвати договір лише через: «Нам подзвонили і розказали», –пояснює Петренко.

Він додає, що у службі є відділ моніторингу, який може рекомендувати призупинити оплату чи розірвати договір, якщо є підстави. Поки таких прецедентів ще не було.

Петренко пояснює: наразі перевіряти медзаклади можуть лише за зверненням, але невдовзі запрацює й автоматичний моніторинг, який робитиме електронна система.

Якщо вона виявить підозрілі речі, чи НСЗУ побачить, що у медзакладі міста N багато скарг, служба вимагатиме пояснень від керівника.

Якщо це не допоможе, буде виїзна перевірка, за результатами якої можуть вирішити розірвати договір чи навіть передати документи до правоохоронних органів, – додає Петренко.

Поскаржитися в МОЗ можна на офіційному сайті МОЗ через:

Нагадаємо, в інтерв’ю з начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації Миколою Сусликом, опублікованому на сайті ОДА 29 січня, зазначалося, що близько 70% населення Житомирської області підписали декларації із сімейними лікарями.

Як повідомляв Житомир.info, 5 листопада 2018 року на своїй сторінці у Facebook мер Житомира Сергій Сухомлин оприлюднив таблицю та показав механізми нарахування зарплат медикам після медичної реформи. За листопад 2018 року в Житомирі лікарі з максимальною кількістю підписаних декларацій отримали більше 16 тис. грн заробітної плати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі