Економіка

​Як «втримати» кадри? Досвід новоград-волинського підприємства

15 March 2019, 15:26

Практично кожна українська компанія потерпає від кадрового дефіциту, який виник внаслідок виїзду працівників за кордон. Житомирський регіон не виняток. Як на це явище впливають житомирські виробничі компанії, які методи використовують, щоб стимулювати працівників залишитися? Своїм досвідом у цій темі поділився Артур Марцис, керівник відділу управління персоналом заводу Cersanit-інвест, що знаходиться у місті Новоград-Волинський.

Довідково: Завод Cersanit Invest виготовляє керамічну плитку та санітарну кераміку. Входить до європейської групи компаній Cersanit з центральним офісом у місті Кельце, в Україні з 2007 року. На заводі створено 1,3 тисячі робочих місць.

Яка найпоширеніша причина виїзду людей на роботу за кордон?

Найчастіше люди їдуть на заробітки, бажаючи заробити на якусь конкретну потребу. Наприклад, на ремонт, на паркан навколо дому, на весілля чи навчання дітей, на побутову техніку… І прагнення заробити на ці потреби стає сильнішим, ніж думки про майбутнє, про перспективи. Ми показуємо людям, що, не розмінюючи стабільну роботу в Україні на статус заробітчанина, також можна заробити на ці потреби.

Ми видаємо нашим працівникам мікропозики під конкретну ціль. Отримати таку позику може кожен працівник, який на заводі не менше, ніж півроку. Людина отримає кошти на свою потребу і не мусить відриватися від родини, їхати за кордон, залишається у звичному середовищі.

Крім цього, які заходи застосовують на Cersanit-інвест, щоб зменшити кількість тих, хто звільняється заради закордонних заробітків?

Передусім, намагаємося тримати рівень заробітних плат не нижче ринкового. Нещодавно вони у нас зросли на 10-15 відсотків.

Також, як можливість додатково заробити, у нас діє проект “5 зміна”. Люди їдуть на декілька місяців працювати на заводи Cersanit у Польщі, не втрачаючи робочого місця в Україні, соціальних гарантій, медичного страхування, будучи захищеними і отримують зарплату середньопольського рівня.

Взагалі, звісно, кожен приймає рішення щодо свого майбутнього самостійно, але ми показуємо можливість вибору. Так, можна поїхати за кордон і бути там заробітчанином, жити у режимі “робота-сон-робота”, а можна лишитися вдома, бути біля родини, розвиватися, жити повноцінним соціальним життям і зрештою заробити на всі ті самі потреби. Вибір є завжди! Наше завдання - показати його людині. Крім того, треба думати не лише про “сьогодні”, але й про “завтра”. Працюючи в Україні, ми працюємо для того, щоб було нормальне завтра у нас і наших дітей: розбудовуємо інфраструктуру, сплачуємо податки (у нас, наприклад, всі зарплати абсолютно “білі”), дбаємо, зрештою, і про свої соціальні гарантію, банально, ту саму пенсію. Робота у своїй країні - це робота не просто, “щоб прожити”, а для майбутнього, для своїх дітей в тому числі.

Ви згадали про медичне страхування. Хто з працівників підприємства його має?

Абсолютно всі. Починаючи з січня 2019 року, кожен, хто працює на заводі, має медичне страхування, яке діє у випадку гострих захворювань, загострення хронічних захворювань та нещасних випадків.

Що Ви вважаєте головним фактором, який може “втримати” українців від виїзду на роботу за кордон?

Людям, особливо молоді, потрібно розвиватися, мати перспективи росту. Наприклад, у нас на заводі більшість керівників підрозділів “виросли” із простих робітників. Взагалі, у нас багато молоді, вони спілкуються між собою, створюють своєрідну спільноту однодумців, а дехто навіть створює сім’ї. Ось наша група в Фейсбуці (https://www.facebook.com/groups/1645401655768227/) - там видно, що наш колектив - це своєрідна спільнота, люди об’єднані спільними інтересами, не просто “ходять на роботу”, а спілкуються, самі роблять яскравим своє дозвілля, розвиваються.

Робота не має бути просто “місцем для заробляння грошей”, бо так довго не витримає жодна людина. Робота - це гармонійна складова життя людини, яка не перешкоджає її спілкуванню з родиною, соціальному життю, а доповнює його. І роботодавці мають це розуміти і створювати такі умови, які розкривають особистість, дозволяють розвиватися і мати час на самовираження.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Cersanit-інвест  
Матеріали по темі