Події

​Суд Житомира лишив під вартою АТОвців, підозрюваних у вбивстві хмельничанина

22 March 2019, 20:25

Правоохоронні органи разом із прокуратурою зібрали усі докази у справі вбивства 34-річного хмельничанина Вадима Тимофеєва, тіло якого знайшли у водоймі Коростишівського району ще наприкінці вересня 2018 року, й готові найближчим часом скерувати справу до суду. Втім, підозрюваним у вбивстві, колишнім учасникам АТО Плотіцину і Співаку спливає термін тримання під вартою. У зв’язку з цим, прокуратура звернулась до Корольовського суду Житомира із клопотанням продовжити останнім термін тримання під вартою. Розпочинають останні із підозрюваного Плотіцина.

«Ми вважаємо, що Плотіцин, оскільки він проживає на території міста Житомира, може впливати на певних свідків з метою спотворення їхніх показів. На даний момент він взагалі змінив покази, які давав під час першочергових слідчих дій з ним. Вважаємо, що він може спотворити відомості, що були встановлені під час досудового розслідування. Крім того, відносно Плотіцина слухається справа у Одеському Суворовському суді. Територія вчинення злочинів розповсюджується на території всієї України. Прошу на це зважити і продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 30 днів», - каже прокурор Олена Бондарчук.

Адвокат і підозрюваний із прокурором не погоджуються.

«Я, звісно, заперечую. Я не можу впливати на свідків, бо вони вже допитані. Потерпілі знаходяться у іншій області, я з ними не знайомий і у мене немає змоги із ними будь-яким чином зустрічатись. Я просив би домашній арешт з носінням браслета», - говорить підозрюваний Олександр Плотіцин.

«Обрати більш м’який запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Він має постійне місце проживання, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, місце роботи, має стійкі соціальні зв’язки», - додає адвокат Станіслав Башинський.

Натомість прокурор додає, що після того, як Одеський суд, що розглядає справу за участі Плотіцина, відпустив його на поруки, останній був помічений у неправомірних справах і, власне, став підозрюваним у вчиненні низки злочинів: корисливих, майнових злочинів і умисного вбивства з обтяжуючими обставинами.

«Запобіжний захід залишити без зміни та вважати продовженим у межах досудового розслідування, тобто, до 21 квітня 2019 року», - зачитує суддя Корольовського районного суду м. Житомира Юрій Драч.


Згодом на лаві підсудних, у цій же судовій залі з’являється інший підозрюваний - Віктор Співак.

«Метою продовження застосування запобіжного заходу - тримання під вартою відносно Співака є особлива тяжкість вчиненого злочину. Вважаємо, що з метою побудови власної версії вчинення злочину, або взагалі непричетності до нього підозрюваний спотворить речі, документи і, в першу чергу, матиме вплив на свідків та потерпілих», - аргументує прокурор Олена Бондарчук.

«Тяжкість злочину, в якому підозрюється мій підзахисний, не є підставою для обрання відносно нього будь-якого запобіжного заходу, у тому числі і тримання під вартою. Те, що він може впливати на потерпілих та свідків - це лише припущення і жодних доказів цьому немає. Тому, вважаю, що підстав для продовження запобіжного заходу немає на даний час», - відповідає адвокат Леонід Кочетов.

Слово бере і сам підсудний. Останній підтримує свого захисника і береться кивати на слідство та прокурора, висловлюючи їм недовіру.

«Жодна із підозр слідчого Іванисько не доведена і тримання мене під вартою є незаконним так, як підозра мені була вручена пізніше 24 годин з моменту затримання. Слідчий Іванисько навмисно змінив дату та час затримання, порушив Закон України, підробляючи документи в своїх інтересах. Слідчий Іванисько з прокурором Бондарчук двічі продовжували строки тримання під вартою, посилаючись на складність генетично-молекулярних експертиз. Експертизи закінчені, згідно висновків я не маю жодного відношення до даного правопорушення. Прошу зазначити, що я є учасником бойових дій, маю осколкові поранення та контузію, які отримав під час АТО. Такі травми потребують стаціонарного лікування кожні півроку. Держава та волонтери забезпечують безкоштовно мене таким лікуванням, але через неправомірні дії слідчого Іванисько і прокурора Бондарчук не дають мені змоги отримати безкоштовне лікування», - розповідає підозрюваний Віктор Співак.

Окрім того, за словами Співака, також було порушено його право на захист. Мовляв, він вимагав адвоката на всіх етапах слідчих дій, однак його йому так і не надали. Вислухавши підозрюваного, слово бере прокурор.

«Ви визнаєте свою провину? Не визнаєте, а чому ви давали суперечливі покази?», - запитує прокурор.

«Тому, що вони були вибиті незаконним способом», - відповідає підозрюваний Співак.

«Я була присутня, вони не були вибиті незаконним способом, коли з нами працювали опера», - зауважує прокурор Олена Бондарчук.

У відповідь прокурор порадила у такому разі звернутись зі скаргою на неї та слідчого.

Врешті, прокурор продовжує наполягати на продовженні терміну тримання під вартою Співака на 30 діб. У розмову із підсудним вступає суддя.

«Факт поїздки із Плотіциним і загиблим ви не заперечуєте?», - звертається до підозрюваного суддя Корольовського районного суду м. Житомира Руслан Галасюк.

«Не заперечую. Він нас підвіз, ми з ним роз’їхались, він поїхав, з його слів, до Хмельницького, ми до Житомира, все. І це було 21, а 22 - його дата смерті. Його дата смерті теж точно не вказана. У мене є свідки, що 22 я вже був у Одесі, навіть, телефон це підтверджує», - наголошує підозрюваний Віктор Співак.

«22 вересня Плотіцин зі Співаком продали даний автомобіль іншому громадянину, який впізнав і перерахував кошти за цей автомобіль на картку нашого підозрюваного, от і все. Продаж відбувся в Одеській області», - пояснює слідчий Сергій Іванисько.

Почуте Співак заперечує і просить відпустити його під домашній арешт.

«Якщо ви вважатимете за потрібне взяти мене під домашній арешт із застосуванням браслету, то прийдуть люди, які підтвердять, де я буду жити, які мене візьмуть на поруки. Буду знаходитись у Житомирі, доки не закінчиться повністю слідство та ці судові дії», - звертається до судді підозрюваний Віктор Співак.

Втім суд вирішує протилежне.

«Постановив: продовжити строки тримання під вартою в межах строку досудового розслідування до 21 квітня 2019 року», - постановляє суддя Корольовського районного суду м. Житомира Руслан Галасюк.

Нагадаємо, 25 вересня 2018 в Житомирській області у водоймі знайшли тіло чоловіка, який їхав до Хмельницької області і зник.

Як повідомляв Житомир.info, за версією поліції, до вбивства 34-річного хмельничанина причетні два колишні учасники АТО, один з яких – житель Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вбивство АТО Плотіцин Співак  
Матеріали по темі