Місто

​Великдень без пластику: житомирян закликають відмовитися від штучних вінків та квітів

29 March 2019, 17:16

Традиційно на Великодні свята більшість українців відвідують кладовища, аби вшанувати пам'ять померлих. Деякі й досі йдуть на цвинтар з пластиковими вінками та квітами, забуваючи про їхню шкоду.

Екологи нагадують, що пластик, з якого виготовляється така атрибутика, вважається одним з найбільш шкідливих матеріалів. На сміттєзвалищах викинуті пластикові вінки та квіти розкладаються більше ста років, а їхнє спалювання – загроза для екології.


«Штучні квіти - це є пластик, який дуже довго розкладається, більше ста років. Потім вони піддаються атмосферному впливу, тобто, таким опадам, як дощ чи сніг. Опади змивають фарбу, в якій є багато хімічних елементів, і далі воно йде в ґрунт. Використані штучні квіти йдуть або на полігон твердих побутових відходів, які розкладаються там також досить довгий час, або їх спалюють. Дуже часто це відбувається у селах, невеликих містечках, їх просто спалюють біля кладовищ. Під час спалювання в атмосферне повітря йде викид діоксину і дуже великої кількості шкідливих речовин, які потім потрапляють в повітря, і ми цим дихаємо», - розповідає головний спеціаліст відділу екології КП «Інспекція з благоустрою м. Житомира» Тетяна Венгловська.

Духовенство радить першочергово віддати шану померлим молитвою. А якщо вже плануєте купувати квіти, то тільки живі, вони символізують життя та вічність душі.

«Напевно, з'явилася ця традиція в радянські часи, коли люди більше відійшли від Бога. Взагалі жива квітка свідчить про нашу віру, адже якщо ми несемо живу квітку на могилу, ми віримо, що душа жива. Взагалі в Біблії немає такого правила: не несіть штучні квіти на могили, але Біблія дає нам підказки, як правильно жити. Можна сказати, що шкода - це є гріх, тобто, все що нам шкодить - це гріх. Ми складаємося з душі і тіла, тому перше ми маємо нести молитву для душі, але якщо маємо бажання принести квітку, вона має бути живою, щоб не шкодили середовищу», - говорить протоієрей Свято-Михайлівського кафедрального собору Юрій Булава.

Нагадаємо, для задоволення потреби мешканців міста товарами ритуального призначення на час святкування Пасхи (Великодня) та поминального тижня з 15 квітня по 13 травня 2019 року з 08.00 до 21.00 тимчасові майданчики організують за адресами: вулиця Велика Бердичівська, 71 (ріг вулиць Великої Бердичівської та Довженка); проспект Миру, 8, 10, 37; вулиця Покровська, 131, 151; вулиця Вітрука, 13, 45; вулиця Чуднівська, 94-96, 133; площа Перемоги, 10. З наступного року у Житомирі хочуть не надавати дозвіл на торгівлю штучними квітами до поминальних днів.

Як повідомляв Житомир.info, 21 лютого 2019 року на сайті міської ради був опублікований проект рішення сесії про обмеження використання пластикових пакетів на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пластик Великдень поминальний тиждень  
Матеріали по темі