Економіка

У фіскальній службі закликають жителів Житомирської області повідомляти про продаж алкоголю у коробках

1 April 2019, 15:25

Міцні алкогольні напої повинні продаватися в скляній, керамічній тарі чи бляшаних банках, але в жодному разі не в упакуванні типу Bag-in-Box.

Про це йдеться у повідомленні сектору комунікацій ГУ ДФС у Житомирській області від 29 березня.

Зазначено, що відповідно до закону, який контролює обіг та оподаткування підакцизних товарів, розлив алкогольних напоїв здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки.

У фіскальній службі зазначають, що виробники алкогольних напоїв у робочому порядку неодноразово наголошували про наявні факти торгівлі фальсифікованими алкогольними напоями, зокрема розлитими у тару Bag-in-Box, у невизначених Законом (від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів») місцях торгівлі через мережу Іnternet та місцях роздрібної торгівлі.

В управлінні ДФС у коментарі Житомир.info уточнили, що тара Bag-in-Box заборонена не для усіх алкогольних напоїв, а саме для міцних.

«Виноробна продукція, сидр, пиво можуть розливатися в Bag-in-Box, у Tetra Pak. А для міцних – горілки, коньяку, віскі, рому – використання таких упаковок заборонене. Однак явище пакування в заборонену тару має місце, тому є потреба з цим боротися. Ми проситимемо допомоги і в голів місцевих громад, а також звертатимемося до інформаційних ресурсів, аби отримувати максимум інформації стосовно фактів використання Bag-in-Box та вживати заходи щодо усунення цього порушення. Пакування в Bag-in-Box може свідчити про фальсифікат: якщо ця тара заборонена, то на території України офіційні заводи розливати міцний алкоголь у неї не можуть. Тобто, спиртне розливається або підпільно, або ж за межами України, а потім ввозиться сюди контрабандою і реалізується. Відповідно, це тягне за собою втрати місцевих бюджетів у вигляді акцизного податку, а також ставить в нечесні конкурентні умови легальних виробників», – пояснили в управлінні Державної фіскальної служби.

У разі виявлення фактів реалізації міцних алкогольних напоїв, розлитих у тару Bag-in-Box, в ГУ ДФС у Житомирській області просять повідомляти за телефонами: (0412) 418-018 (приймальня начальника ГУ ДФС у Житомирській області), (0412) 418-210 (оперативне управління).

Як повідомляв Житомир.info, 20 лютого 2019 року прокуратура Житомирської області інформувала, що у магазинах Житомирської області продавали тютюнові вироби, виготовлені з недоброякісної сировини. Податківці знайшли підпільний цех, де їх виготовляли.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: акциз алкоголь пакування упаковка  
Матеріали по темі