Влада

У Житомирі члену виборчої комісії, який напав на поліцейську, може загрожувати до 5 років ув’язнення

3 April 2019, 13:53

У Житомирі члену виборчої комісії, який 1 квітня під час підрахунку голосів напав на 24-річну працівницю поліції, може загрожувати до 5 років позбавлення волі, а справу про фотографування з виборчим бюлетенем, де фігурують губернатор області Ігор Гундич та мер міста Сергій Сухомлин, передадуть до прокуратури.

Про це 3 квітня під час брифінгу повідомив начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

«Цифри, що на понеділок були, що на сьогодні, по кількості зареєстрованих повідомлень не змінились. У нас 73 повідомлення про правопорушення виборчого процесу: по п'ятнадцяти вже завершені перевірки, по двох відкрито кримінальні провадження. Перше - це заява партії «Батьківщина» щодо підкупу виборців, зараз йде перевірка і розслідування. А друге кримінальне провадження по ст. 159 «Порушення таємниці голосування», де фігурують губернатор та мер Житомира Сухомлин. На даний час по цьому провадженю вже проведені допити, як однієї, так і другої особи. Також допитуються працівники прес-служб, які робили ці фотографії, і будуть ще допитані всі можливі фігуранти, які виставляли фотографії та коментувати, щоб скласти повну картину. Ми плануємо вже до завтра направити підозру до прокуратури на її походження. Відповідно далі інші правові органи будуть надавати правову оцінку цим подіям», - розповідає Вячеслав Печененко.


На одній із виборчих дільниць під час підрахунку голосів стався конфлікт між членом виборчої комісії та поліцейською. За словами керівника поліції області, чоловік під час роботи комісії вживав лайку, на що працівник правоохоронний органів зробила йому зауваження. На це член комісії відреагував стусанами.

«Він накинувся на працівницю, почав її шарпати за одяг, волосся, подряпав обличчя. Згідно висновків судово-медичної експертизи, наніс їй легкі тілесні ушкодження. Того ж дня він відразу був затриманий за ст. 208, і сьогодні об 11.50 буде винесено рішення щодо запобіжного заходу цьому негіднику. Йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Подив викликає ще те, що він військовий пенсіонер, підполковник і так себе негідно вів по відношенню до працівника поліції», - розповідає начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко.

Наостанок він повідомив, що кількість правоохоронних органів, які слідкуватимуть за порядком під час другого туру виборів президента України, не зміниться.

«Перший тур і другий у нас не буде відрізнятися по кількості особового складу, тому що це вже напрацьовано, це кількість і розрахунки по відношенню до кількості виборчих дільниць і виборчих округів», - каже керівник поліції області Вячеслав Печененко.

Нагадаємо, вранці 31 березня мер Житомира Сергій Сухомлин та голова ОДА Ігор Гундич сфотографувалися з бюлетенями на виборчих дільницях, та вже за кілька годин видалили ці світлини з соцмережі. Станом на вечір 31 березня поліція області зареєструвала 65 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Адмінпротокол за статтею «Дрібне хуліганство» оформлено відносно 46-річного житомирянина, який пошкодив листівки-програми кандидатів у президенти. Під час нічного підрахунку голосів у Житомирі 1 квітня член комісії накинувся на 24-річну лейтенанта поліції через зауваження.

Як повідомляв Житомир.info, 31 березня 2019 року, у день голосування, спостерігачі ОПОРИ в Житомирській області масово фіксували інциденти з ознаками порушення виборчого законодавства, однак втручань у виборчий процес з метою зриву виборів чи фальсифікації не зафіксовано.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори голосування бюлетень порушення Печененко поліцейський  
Матеріали по темі