Місто

Посол Польщі у Житомирі вшанував пам’ять жертв Катинської трагедії і відвідав присвячену їй виставку

10 April 2019, 19:09

10 квітня в Житомирі вшанували пам’ять жертв Катинських розстрілів. Участь у заходах взяв посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі. Разом із представниками місцевої влади та членами польської громади дипломат взяв участь в покладанні квітів до меморіальної дошки президенту Польщі Лєху Качинському, який загинув у авіакатастрофі польського президентського літака в Смоленську 10 квітня 2010 року, а також відкрив тематичну виставку «Катинський злочин» у Кафедральному костелі св. Софії.


«Сьогодні в Житомирі ми вшановуємо 79-ту річницю від Катинської операції, де було знищено і розстріляно 22 тисячі офіцерів польської армії. Це були військовополонені, які були взяті в полоні під час розділення Польщі. Але це й інша сумна річниця: 10 квітня, коли на 70-річчя цієї трагедії летів літак із Варшави, на борту якого були президентська пара і 96 представників найвищої влади Польщі, і який був розбитий. Тому з 2010-го ми кожного року організовуємо заходи, щоб висвітлити цю подію, щоб показати, що саме радянська влада тоді знищила військовополонених. В 2010 році Житомирська спілка поляків організувала першу і єдину наукову конференцію, яка відбулась в Житомирі. Інститут національної пам’яті привіз нам документи саме про ці трагічні події. Сьогодні це співпраця між Житомирською обласною Спілкою поляків України та Інститутом національної пам’яті. Вони сьогодні привезли до Житомира виставку, яка так і називається – «Катинський злочин», де розповідається про цю трагедію», - розповіла голова Житомирської обласної Спілки поляків України Вікторія Лясковська-Щур.

Як повідомляв Житомир.info, 10 квітня 2019 року, у річницю Катинського злочину та Смоленської катастрофи, в Житомир із візитом прибув посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі. Він відвідав житомирське кладовище, на благоустрій якого витратили 1 млн грн бюджетних коштів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Катинська трагедія Лех Качинський Лясковська-Щур спілка поляків посол  
Матеріали по темі