Події

​З річки в Житомирській області люди виловили десятки мертвих сомів, коропів та лящів, екологи з’ясовують причину загибелі риби

12 April 2019, 16:32

Зранку 12 квітня на березі річки Случ у місті Баранівка місцеві жителі виявили десятки загиблих риб.

Про це Житомир.info повідомила прес-служба Баранівської міської ради.

«У Баранівці знову береги Случі встелені мертвою рибою. Сьогодні зранку на річці Случ у Баранівці вздовж берегів поспливала мертва риба. На поверхні води, хапаючи ротом повітря, намагається врятуватися та, що ще жива. Кілька людей підхватнями виловлюють рибу з метою випустити в ставки і таким чином врятувати», - розповіли у міськраді.

На місце події прибули спеціалісти Держекоінспекції Поліського округу, які зафіксували випадок масової загибелі живих водних ресурсів, відібрали для дослідження проби води та зразки загиблої риби і будуть з’ясовувати причини.

«12 квітня близько 8 годину ранку біля пропускної греблі в м. Баранівка на р.Случ зі сторони смт Першотравенськ було зафіксовано масову загибель живих водних ресурсів, зокрема: сом, лящ, короп, плітка, окунь та ін.», - йдеться у повідомленні прес-служби Державної екологічної інспекції Поліського округу.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу спільно з працівниками рибоохоронного патруля, Держпродспоживслужби, Національної поліції, представниками органів місцевого самоврядування та органів влади проводять заходи щодо порятунку риби, встановлення причин її загибелі та усунення негативних наслідків.

В ході цих заходів спеціалісти Держекоінспекції Поліського округу разом зі спеціалістами Держпродспоживслужби відібрали проби води з річки Случ в місці загибелі риби та вилучили для дослідження зразки загиблої риби.

«Проби води були доставлені до відділу Інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції Поліського округу, а зразки риби до Житомирської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для з’ясування причин загибелі», - додали в прес-службі ДЕІ Поліського округу.

Нагадаємо, 19 березня 2019 року у Верховній Раді зареєстрували проект постанови про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей, в якому пропонується визнати басейни річок Хомора та Случ зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Як повідомляв Житомир.info, 12 лютого 2019 екологи взяли проби в річках Хомора та Случ та зробили висновки, що вода забруднена хімічними та завислими речовинами, які потрапили у воду в результаті неодноразових скидів Понінківською паперовою фабрикою. 13 березня фахівці знову відібрали проби води, зауваживши, що візуально стан річки Хомора не змінився, тобто, по руслу річки наявна невідома речовина сірого кольору та відчувається неприємний запах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба Случ Хомора Баранівка вода еколог ДЕІ  
Матеріали по темі