Політика

Житомирський суд залишив під домашнім арештом Василя Муравицького, якого обвинувачують у державній зраді

23 April 2019, 13:19

Корольовський районний суд Житомира 23 квітня продовжив міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту щодо Василя Муравицького, якого обвинувачують у державній зраді. На думку прокурора, існують ризики, що обвинувачений може покинути територію України, і сторона обвинувачення просила взяти підозрюваного під варту.

«На даний час, оскільки застосований домашній арешт, Муравицький може в будь-який момент залишити межі території України. В тому числі і через пункт пропуску на лінії розмежування. І зовсім немає жодного рішення суду за яким його може прикордонник чи представник правоохоронного органу хоча б затримати, і це затримання буде законним. В даному випадку він залишає місце проживання, переходить через лінію розмежування і фактично – «шукай вітру в полі». Це реальні ризики, які в будь-який момент можуть відбутись. Прошу змінити обвинуваченому Муравицькому міру запобіжного заходу з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою без визначення розміри застави. на строк 60 діб», - звертаючись до суду, сказав прокурор Вадим Левченко.


Сторона захисту називає клопотання прокурора необґрунтованим і навпаки, закликає не застосовувати щодо обвинуваченого у державній зраді жодних запобіжних заходів.

«Сторона обвинувачення вважає надуманим твердження щодо сталих соціальних зв’язків. Надуманим є те, що в мене є сім’я і діти? Як можливо покинути межі України без паспорту? Паспорт я здав на відповідне зберігання. Я не порушую домашній арешт, виконую всі обов’язки і з'являюся в суд за першою вимогою. Тому я вважаю, що це клопотання необґрунтоване», - сказав Василь Муравицький.

«Я прошу відмовити в задоволенні клопотання прокурора і не обирати ніякого запобіжного заходу», - закликала адвокат Світлана Новицька.

Після заслуховування думки сторін суд вийшов до нарадчої кімнати і через кілька хвилин оголосив своє рішення.

«Суд ухвалив: продовжити обвинуваченому Муравицькому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із забороною цілодобово залишати місце свого проживання. Строк дії визначити тривалістю 60 днів. Тобто, до 20 червня 2019 року», - зачитала суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Янчук.

Наступне засідання у справі житомирського блогера Василя Муравицького відбудеться 8 травня.

Нагадаємо, 22 квітня 2019 року суд повідомив про те, що повторно обиратиме міру запобіжного заходу блогеру Василю Муравицькому, якого підозрюють у державній зраді.

Як повідомляв Житомир.info, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 2 серпня 2017 року ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира Муравицькому було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартоюбез права внесення грошової застави. 13 жовтня 2017 року речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. 27 червня 2018 блогеру змінили запобіжний захід – з тримання під вартою на домашній арешт. 18 липня 2018 року в ГУНП йому одягли електронний браслет.

Від січня 2019 року Василя Муравицького захищає єдина адвокатка Світлана Новицька, яка захищала творців «Новоросія-ТВ». На судовому засіданні 25 лютого 2019 року Новицька заявила, що дії суду викликають у сторони захисту сумнів у неупередженості та незалежності, й подала клопотання про відвід колегії суддів, але суд його не задовольнив.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Муравицький суд блогер держзрада  
Матеріали по темі