Суспільство

Горілу «хімію» в Олевську вантажать рівненські рятувальники, в яких є ліцензія на роботу з небезпечними відходами (доповнено)

14 May 2019, 15:44

Для перезатарення хімічно-небезпечних речовин в місті Олевськ Житомирської області придбали 100 бочок по 50 літрів, а надають допомогу рівненські рятувальники, які мають ліцензію на поводження з небезпечними відходами.

Про це 14 травня повідомила прес-служба управління ДСНС України у Житомирській області.

«З метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на території колишнього складу отрутохімікатів у місті Олевськ 14 травня розпочато роботи зі збирання та перезатарення понад 5 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин, розташованих у ємності. Органами місцевого самоврядування були придбані 100 одиниць специфікованої тари (бочок) ємністю 50 літрів для проведення зазначених робіт. До їх виконання залучено фахівців аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Рівненській області, який має ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами», - інформує УДСНС у Житомирській області.

Рятувальники інформують: з 4 травня 2019 у металевій цистерні, встановленій стаціонарно на цегляних опорах та частково заглибленій у ґрунт, відбувалися процеси горіння (хімічної реакції). Місцевим підрозділом ДСНС загоряння було локалізоване та проведено аварійно-рятувальні роботи з нейтралізації небезпечних хімічних речовин. За фактом події 11 травня відкрито надзвичайну ситуацію об’єктового рівня за кодом 10410 через наявність у ґрунті шкідливих (забруднювальних) речовин понад гранично допустиму концентрацію.

За інформацією прес-служби Державної екологічної інспекції Поліського округу, 6 травня було здійснено відбір проб ґрунту поблизу цистерни, які направлені для дослідження до державної установи «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія», в результаті було виявлено перевищення вмісту хлорорганічних пестицидів.

"Протоколом аналітичних випробувань від 11.05.2019 року виявлено перевищення вмісту залишкової кількості групи хлорорганічних пестицидів, а саме: гексахлорбенхзол в 190 разів; гексохлорциклогексан-альфа в 89 р; гексохлорциклогексан-гамма в 42 р; гексохлорциклогексан-бетта в 19 р; гептахлор в 14,5 р; альдрін в 108 р; хлордан транс в 21 р; ендосульфан-альфа в 5,4 р; ендосульфан-бетта в 3 р; ендосульфан сульфат в 2,3 р; 4,4ДДЕ в 6 р; 2,4ДДТ в 7,1 р; 4,4ДДТ в 265 р, у порівнянні з допуском показника за стандартом ДСанПіН 2001 року. Зокрема перевищення вмісту залишкової кількості групи фосфорорганічних пестицидів у пробах не виявлено", - повідомили в ДЕІ Поліського округу.

Нагадаємо, через транспортування горілих хімікатів 14-15 травня в олевській школі призупинили навчання.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня 2019 року в місті Олевськ Житомирської області горіла бочка, в якій знаходилося 6 тонн отрутохімікатів. Загоряння трапилося на території колишнього ВАТ «Олевський райагрохім». Експрес-аналіз 11 травня не встановив наявності в ґрунті та повітрі небезпечних хімічних речовин та загрози для населення.

Житомир.infо

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Олевськ хімікат отрута пожежа бочка забруднення  
Матеріали по темі