Влада

Гундич зважився на громадську раду при Житомирській ОДА: створив ініціативну групу для підготовки установчих зборів

14 May 2019, 17:31

Голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич 14 травня підписав розпорядження про ініціативну групу з підготовки установчих зборів для формування громадської ради.

Про це голова ОДА повідомив у Facebook, де й виклав розпорядження.

«Підписав розпорядження про створення ініціативної групи, яка прийматиме документи та готуватиме установчі збори. Ми довго очікували і таки дочекалися прийняття змін до постанови Кабміну, якими удосконалено порядок формування рад, і тепер починаємо створювати нову громадську раду. Маю надію, що вона зможе стати ефективним дорадчим органом. Вже за декілька днів розпочнемо прийом документів від представників громадськості», - написав Ігор Гундич.

24 квітня 2019 року Урядом прийнята постанова «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996», якою затверджено нову редакцію Типового положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації.

«Урядове рішення дозволяє впровадити елементи електронної демократії шляхом надання органам виконавчої влади можливості формувати склад громадської ради шляхом або рейтингового електронного голосування, або рейтингового голосування під час установчих зборів. Також забезпечується посилення експертних повноважень громадських рад шляхом визначення відповідних завдань і функцій та встановлення фахових критеріїв до інститутів громадянського суспільства та делегованих ними представників. Запропоновані зміни спрямовані на підвищення ефективності роботи громадських рад, здатних на належному рівні брати участь у формуванні та реалізації державної політики. Крім того, з боку Уряду передбачено посилення комунікації з головами громадських рад шляхом залучення до цієї комунікації державних секретарів міністерств», - йдеться у поясненні на Урядовому порталі.

У новому положенні зазначено, що склад громадської ради може формуватися шляхом рейтингового голосування на установчих зборах або рейтингового електронного голосування, кількісний склад громадської ради визначається ініціативною групою та не може становити більше ніж 35 осіб.



Нагадаємо, депутат облради від ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська підготувала проект рішення сесії обласної ради «Про звіт голови Житомирської обласної державної адміністрації Гундича І. П. та створення громадської ради при ОДА».

Як повідомляв Житомир.info, до попереднього складу громадської ради при Житомирській ОДА, яку сформували в квітні 2015 року, входили 176 представників інститутів громадянського суспільства. Головою був обраний керівник громадської організації «Благодійний фонд «Разом за справу» Володимир Стельмах. Громадська рада завершила свою роботу в квітні 2017 року.

В травні 2017 року голова ОДА Ігор Гундич своїм розпорядженням затвердив склад ініціативної групи з формування нового складу громадської ради, але потім процес призупинили. На сесії 12 вересня 2018 року Гундич пояснював, що громадської ради немає вже півтора року, але ніяких проблем ніхто не відчуває, а говорити про створення буде сенс після того, як буде постанова Кабміну з новими правилами. Втім, вже 8 жовтня цього ж року більше півсотні активістів та представників громадських організацій зібралися, щоб обговорити положення створення громадської ради при ОДА, але все закінчилося суперечками та сутичками.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Гундич громадська рада ОДА  
Матеріали по темі