Економіка

​У ЖНАЕУ оприлюднили результати реалізації проекту «Аграрна політика ЄС»

17 May 2019, 13:13

У Житомирському національному агроекологічному університеті 16 травня відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Європейські уроки аграрної політики для України» за підсумками реалізації проекту Європейського Союзу ERASMUS+ освітній модуль Жан Моне «Аграрна політика ЄС», який реалізовували у навчальному закладі протягом трьох років.

На захід завітали почесні гості – голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма, ректор Інституту Я.-У. Сандала (Норвегія), професор Ян-Урбан Сандал, професори кафедри менеджменту Клайпедського університету Гедемінас Радзевікіус та Юліус Романаускас,ректор ЖНАЕУ Олег Скидан, науковий керівникта команда проекту, автори колективної монографії «Аграрна політика європейського союзу: виклики і перспективи», аспіранти, викладачі, науковці, держслужбовці та члени громадських організацій, підприємці та працівники аграрного сектору,представники ОТГ області, експерти з децентралізації.

Головна мета конференції – це обмін ідеями, досвідом, знаннями, навичками з аграрної політики між основними агентами змін в процесі адаптації до найкращих сучасних європейських практик у сільському господарстві в умовах євроінтеграційної перспективи України.

Відкриваючи конференцію, Володимир Ширмавідзначив: «Символічно, що підведення підсумків нашої конференції відбуваються напередодні Дня Європи в Україні. Це ще раз доводить, що Україна – це Європа». Голова обласної ради наголосив на важливості даного проекту для університету, викладачів, студентів, який дає можливість розвивати свій потенціал, підвищувати кваліфікацію, удосконалювати професійну підготовку.

Над впровадженням проекту працювала команда викладачів факультету економіки та менеджменту Житомирського національного агроекологічного університету – Тетяна Зінчук, Лариса Левківська, Олександр Ковальчук, Наталія Куцмус, Василь Шукалович.

Ректор Житомирського національного агроекологічного університету, який виступив гарантом проекту, називає цю команду фаховою і професійною. Саме їм завдячують тим, що серед 11-ти українських проектів, які перемогли у програмі Еразмус+ Жан Моне в 2016 році, були представники Житомирщини. Більше того, проект «Аграрна політика ЄС» – чи не єдиний за останні роки, який присвячений безпосередньо питанням аграрної політики. Його впровадження не обмежується стінами агроуніверситету, а охоплює всю Житомирську область, завдяки зустрічам й семінарам у різних районах регіону.

«Важливо, що цей освітній проект підтримали в обласній раді та в обласній адміністрації, адже в його основі розвиток економіки Житомирщини та країни загалом. Приємно, що потреби та прагнення науковців зрозуміли та сприйняли представники влади. Ми отримали колосальний досвід і цей проект синтезував й інші напрямки для подальшої роботи університету. Зокрема, перший і єдиний в області інформаційний центр ЄС у лютому був відкритий на базі нашого навчального закладу. Тоді був присутній Посол Європейського Союзу в Україні, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Й.В. Хюґ Мінґареллі. Завтра ми вже традиційно святкуватимемо в університеті Дні Європи, а також зустрічатимемо «Євробус», який мандрує містами України задля поширення інформації щодо Угоди про асоціацію з Європейським союзом та можливості, які відкриваєугода для молоді, бізнесу, громадянського суспільства, органів влади та всього населення», - додав ректор ЖНАЕУ Олег Скидан.

Користуючись нагодою, він нагородив Юліуса Романаускаса за багаторічну співпрацю і підтримку медаллю «Гордість ЖНАЕУ».

Проект «Аграрна політика ЄС» від програми Еразмус+ Жан Моне включав 5 освітніх курсів для студентів ЖНАЕУ по 20–24 год. кожен: «ЄС від витоків до стратегії «Європа 2020», «САП ЄС: досвід та сучасна модель», «Політика сільського досвіду ЄС», «Агробізнес ЄС», «Екологічне сільське господарство ЄС». Таким чином вдалося охопити 15 аспірантів та 108 магістрів різних спеціальностей ЖНАЕУ, які відвідували лекції, а по їх завершенню отримали сертифікати. Зокрема, під час засідання 16 травня ректор ЖНАЕУ та голова облради вручили їх представникам технологічного факультету. Слухачі освітнього проекту стали більш підготовлені до міжнародного співробітництва та реалізації аграрної політики європейської інтеграції України, для успішного визначення стратегії розвитку аграрного сектора, оперативних планів і практичного управління програм і проектів, розроблених у рамках Європейської політики сусідства. Окрім цього, студенти та науковці можуть визначитися зі своїм подальшим навчанням в ЄС, що сприятиме їх майбутній кар'єрі та професійному розвитку.

За словами Тетяни Зінчук, проект «Аграрна політика ЄС» покликаний сприяти встановленню тісних контактів у сфері міжнародного співробітництва між викладачами і дослідниками, студентами та науковими колами, державними органами влади та громадянського суспільства. Основна мета – отримання, засвоєння та розповсюдження знань щодо еволюційних засад, сучасного стану і перспектив розвитку Спільної аграрної політики ЄС.Освоєння такої інформації також достатньо актуальне для впровадження результатів наукових досліджень, пов’язаних з євроінтеграційними перспективами для України.

Довідково: ЕРАЗМУС+ – це програма Європейського Союзу на період 2014-2020 рр., що підтримує проекти співпраці, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту. Разом з понад 150 країнами світу, Україна є однією з країн-партнерів (Programme Countries) Програми Еразмус+. Країнами-членами (Partner Countries) Програми виступають 28 держав-членів ЄС; країни Економічного Союзу: Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн; країни-кандидати: Туреччина, Македонія та Сербія (з 2018 р.). Бюджет програми на 2014-2020 роки складає 14,7 млрд. євро. Програма надає можливість навчатися, проходити стажування чи викладати в іншій країні, що бере участь в програмі. У Єврокомісії ЕРАЗМУС+ назвали найуспішнішою освітньою програмою ЄС і важливим інструментом боротьби з молодіжним безробіттям . Терміни навчання і стажування можуть складати від 3 місяців до 1 року.

Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖНАЕУ  
Матеріали по темі