Культура

«Дні Японії в Житомирі» у краєзнавчому музеї: кімоно, герби, темарі та японські танці

24 May 2019, 15:35

У рамках проведення першого фестивалю «Дні Японії в Житомирі» у краєзнавчому музеї відкрилися виставки, яка презентує традиційну японську культуру. А саме, виставка інтерактивного медіа-мистецтва, японських гербів, вишитих куль і звичайно - кімоно. Про яке із захватом розповідає власниця колекції одягу, киянка Ангела Бетельгейзе. Своє перше кімоно, розповідає Ангела, придбала 6 років тому і цьому передувало захоплення бойовим мистецтвом. Потім, зізнається, це переросло у більше ніж хобі і тепер вона є майстром з мистецтва одягання кімоно - кіцуке та викладачем японської культури.

«Я займаюсь в Японії традиційним танцем і музикою. В Україні я викладаю культуру кімоно та іноді роблю перформанси. Тут представлені мої кімоно, є історичні кімоно, які я не одягаю, тому що це антикваріат, щоб їх не псувати. Багато з цих речей - це ті, в яких я ходжу на заходи, або ходжу повсякденно, або для виступів. У мене це все є, тому я можу показати це людям в Україні», - розповідає власниця виставки кімоно Ангела Бетельгейзе.


Кімоно дуже інформативна річ і може багато розповісти про свого власника, його статусність та приналежність до родини, - розповідає Ангела. Окрім того, зауважує: символи на тканині, з якої виготовлене кімоно, теж несуть свій сакральний смисл.

«В кімоно багато символічного. Я б почала з того, що в Японії вважається, що у старих речах заводяться духи, а більшості моїх кімоно більше 30-40 років, дійсно, я відчуваю, що там щось є. Тобто, ти береш у руки річ, а вона на тебе дивиться. Ось цей малюнок - це хвилі насправді. Вони схожі на рибну луску, але луска малюється трикутниками, а це хвилі. Хвилі над горобчиками - це такий дуже класичний малюнок для кімоно. Ось ці схрещені штуки - це мацуба, пелюсточки сосни. В Японії є вираз: навіть падаючи з гілки вони залишаються разом. Тому, якщо це перенести на людей, то дуже романтичний символ. Це кімоно іще цікаве тим, що немає підкладки, воно дуже тонке і носиться тільки у травні. Далі кімоно будуть прозорі, дуже легкі, там багато шарів, тому воно не просвічується. Такі кімоно носяться три місяці влітку. Всі кімоно з підкладкою носяться з жовтня по квітень», - каже Ангела Бетельгейзе.

Наостанок, експертка з культури кімоно запрошує усіх небайдужих ознайомитися з її колекцією, запевняючи: це буде цікаво кожному.

«Я думаю, що людям було б корисно сходити на виставку, щоб зрозуміти, що таке справжнє кімоно, як це носиться. Навіть тим людям, які щось, колись чули про Японію, можуть сюди прийти, запитати чи таке було, чи ні, можливо зустріти мене і я відповім на будь-яке питання», - говорить викладач культури кімоно Ангела Бетельгейзе.

А зробити це легко та безкоштовно, - кажуть у краєзнавчому музеї. Варто лише сюди прийти. Втім, потрібно поспішати, адже виставка ексклюзивних кімоно Ангели Бетельгейзе триватиме лише упродовж трьох днів - з 24 по 26 травня.

«У нас відкрилися дві надзвичайні виставки у рамках проведення фестивалю «Дні Японії в Житомирі». Це виставки, які презентують традиційну японську культуру, виставка кімоно, виставка японських гербів камон та вишитих куль темарі. Іще одна виставка сучасного мистецтва Маюко Канадзави. У рамках проведення днів Японії вхід на ці виставки безкоштовний. Протягом трьох днів - 24, 25, 26 травня», - запрошує заступник директора Житомирського обласного краєзнавчого музею Юлія Каплун.

А тих, хто хоче не тільки дізнатись історію кімоно, а й на власні очі побачити, як його правильно одягати, Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує у гості 25 травня на 12 годину.

План проведення фестивалю «Дні Японії у Житомирі» дивіться тут.

Нагадаємо, 24 травня в житомирському кінотеатрі «Жовтень» відкрилась виставка японських ляльок, каліграфії та фотопроект. Фоторепортаж дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, 23 травня Михайлівську в Житомирі прикрасили до святкування першого в місті фестивалю «Дні Японії».

у 2017-му Житомир став 21-м містом, у якому відзначили рік Японії в Україні висаджуванням алеї сакур.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Японія кімоно виставка Бетельгейзе музей  
Матеріали по темі