Місто

Житомиряни написали скарги на художнього керівника дитячого колективу, а та всі звинувачення заперечує

28 May 2019, 17:37

За неправильні рухи – грубе штовхання та ляпаси: до редакції Житомир.info звернувся житомирянин Іван, який розповів, що такі методи навчання до своїх вихованців застосовує художній керівник одного з місцевих дитячих танцювальних колективів. Непедагогічні прийоми викладання хореографії, за словами чоловіка, на собі відчула його 8-річна дочка, учасниця ансамблю.

Він стверджує: керівниця «Народного художнього колективу» ансамблю танцю «Посмішка» Житомирського Центру творчості дітей і молоді Тетяна Лопарева вдарила його дитину під час репетиції.

«Інцидент стався 24 травня під час репетиції концерту, який має відбутися 30 травня. Я забирав дитину після заняття: донька, яка завжди з радістю ходила на танці, цього разу була у сльозах. Коли я запитав, що сталося, вона розповіла про ляпас, який отримала від Тетяни Миколаївни. Удар по щоці педагог прокоментувала ще й образою: «Дурбелик, танцюй краще!», – розповів Іван.

Тоді ж, 24 травня, разом зі своєю дружиною Іван пішов до Тетяни Лопаревої, аби з’ясувати, що сталося. Педагог усі звинувачення відкинула та зазначила, що дитина усе неправильно зрозуміла, мовляв, це танці, можливо, вона й зачепила її, але ненароком. Батько дівчинки також зазначив, що, як розповіла його дочка, вже під час наступного заняття викладачка пояснила дітям, що «дурбелик» – нормативне слово та є лагідним.



Зі слів Івана, від дочки він дізнався й про те, що тижнем раніше педагог вдарила ще одну маленьку учасницю колективу. 27 травня Житомир.info зв’язався з батьком цієї дівчинки. З його слів, дитина не одразу розповіла батькам про те, що сталося, а лише навідріз відмовилася ходити на заняття з танців.

«Після тривалої перерви у зв’язку з хворобою 17 травня донька знову пішла на танці. Коли я прийшов її забирати, вона була заплакана. Не розповідала нічого, просто плакала, і заявила, що більше на заняття не піде. У чому проблема, я запитав у Тетяни Лопаревої, на що лише почув: «Вся в слезах и губной помаде»… Ми вас можемо швидко замінити…». Про те, що мою дитину били, я дізнався від Івана, який почув про конфлікт від своєї дитини. Ми з дружиною почали розпитувати доньку, і вона зізналася, що викладачка брала її за лікті і била по обличчі її ж руками. На заняття ми, звісно, дитину більше не поведемо. А сьогодні написали скаргу до департаменту освіти Житомирської міської ради», – розповів батько 7-річної учасниці «Посмішки» Роман.

Скаргу на ім’я директора департаменту освіти міськради 27 травня написав і Іван. Батьки просять «вжити заходів щодо викладача Лопаревої Тетяни Миколаївни».



У брошурі, присвяченій колективу «Посмішка», зазначено, що ансамбль створений у 1983 році, а Тетяна Лопарева сама є його випускницею:

28 травня Житомир.info телефоном поспілкувався з Тетяною Лопаревою. Педагог наголошує, що заяви батьків – це наклеп.

«Я не можу зрозуміти, у чому річ. Мені прикро, що батьки так вчиняють замість того, аби бути вдячними, що їхніх дітей навчають прекрасному. Так, це не малювання, грає музика, і треба швидко повернутися, можливо, десь, коли допомагала повернутися у ритм, зачепила дитину, торкнулася обличчя. Але ж були присутні інші діти, педагоги. Те, що я когось била, це наклеп. Це брехня. Мені дуже неприємно. Якщо батьки будуть мене звинувачувати, я звертатимусь до суду. Прикро, що люди хочуть по-іншому викласти факти», – прокоментувала Тетяна Лопарева. Викладач також запросила журналіста Житомир.info на заняття з танців групи, де навчаються дівчатка, яке відбудеться 28 травня о 18.00 год.

«Хореографія – контактний вид мистецтва. Ви побачите, чи можливо навчати цього і ні до кого не торкатися», – додала педагог.


Обурений ситуацією й директор Житомирського Центру творчості дітей і молоді Микола Полівода: на його думку, перш ніж «виносити сміття з хати», батьки повинні були з’ясувати всі обставини з педагогом у присутності директора Центру.

«Я про цей інцидент дізнався тільки сьогодні від керівника департаменту освіти, куди мене викликали на розмову. На мою думку, перш ніж роздувати з цього скандал, треба було, аби з дітьми в групі переговорила психолог, а вона є в нашому закладі. Щоби батьки звернулися до мене як керівника Центру, а я покликав би викладача, і ми всі разом розібралися у всіх обставинах. Тетяна Миколаївна Лопарева – це художній керівник з бездоганною репутацією. Це перша скарга за весь час її роботи, та ще від батьків учениць однієї й тієї ж групи, та ще з перервою в тиждень. Це керівник Народного художнього колективу, а це звання отримати непросто. Людина нагороджена грамотою Верховної Ради України, і, якби таке «насилля» відбувалося в різних групах, з року в рік чи якби це була система, це були б зовсім інші заходи по відношенню до педагога», - викладає свою точку зору Микола Полівода.

На думку керівника Центру творчості, діти 6-7 років здатні перебільшувати і фантазувати.

«Я маю великі сумніви щодо того, що цих дітей хтось бив, і маю декілька підстав так вважати. Уявіть собі ситуацію: батьки дуже хочуть, щоб дитина займалася хореографією, а дитина не хоче. Їй набридло. Але батьки категоричні: будеш вчитися і все. Дитина буде казати, що їй не хочеться? Вона шукатиме привід, щоб не ходити. Інша причина може бути – дитина не звикла, щоб до неї доторкався хтось сторонній, а хореографія – це контактний вид мистецтва. Треба поправити ручку або вигнути спинку. Або третє – дитині міг не сподобатися тон викладачки. Те, що Тетяні Миколаївні доводиться кричати під час репетицій – це факт, особливо коли йде музичний супровід. Це входить у звичку – голосно, категорично казати. Але ляпас семирічній дитині – це абсурд, враховуючи те, що ця педагог сама є матір’ю», - розповідає Микола Полівода.


Микола Полівода, фото 2014 року

Він також повідомив, що Тетяна Лопарева написала пояснювальну записку, у якій повідомила про неприємну розмову з батьком однієї з дівчаток, який не добирав слів, а також про те, що взагалі не пам’ятає моменту "насилля". Якби вона цілеспрямовано била когось, то пам’ятала би про це, - вважає директор закладу.

«Тетяна Миколаївна пише, що після заняття вона побачила, що дівчинка плаче і, оскільки поспішала на інше заняття, попросила іншу маму, яка є членом батьківської ради колективу, запитати в дитини, що сталось. Дівчинка відповіла: «Нічого страшного, просто втомилася», - резюмує керівник.

У приймальній департаменту освіти Житомирської міськради, куди журналіст зателефонував 28 квітня, повідомили, що директор Валентин Арендарчук інспектує школи, заява батьків зареєстрована, і на з’ясування всіх обставин у департамента є місяць.

До поліції батьки не зверталися.

Нагадаємо, у 2018 році в житомирському дитсадку вихователька вдарила 6-річного хлопчика указкою по руці, у дитини діагностували перелом великого пальця.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році селі Висока Піч Житомирського району учні не хотіли ходити до школи через знущання вчителів, а в Новограді-Волинському в мережу потрапило відео, як вчителька на уроці ображає учнів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Посмішка Лопарева ляпас гурток Центр творчості Полівода танці  
Матеріали по темі