Місто

Житомир отримав відзнаку та 150 тисяч євро на реалізацію проекту сталої мобільності в школах

29 May 2019, 15:11

Житомир став одним із десяти переможців престижного міжнародного конкурсу Transformative Urban Mobility Initiative. Місто отримало відзнаку за проект, який був презентований міжнародним партнерам, та грант на його реалізацію у розмірі 150 тисяч євро. Основна мета проекту - підвищення сталих видів пересування в школах: пішки, велосипедом та громадським транспортом. У середу, 29 травня, учасник делегації від міста директор комунального підприємства «Житомиртранспорт» Іван Фурлет передав відзнаку меру Сергію Сухомлину.

«Перш за все, головне - не гроші. Гроші для нашого бюджету і для нашого міста - це важливо, але набагато важливіше - це європейський підхід і навчання. Нам потрібно робити приклади успішних проектів, щоб змінювати місто, навчатись самим і робити це місто комфортним для житомирян. А в цьому проекті, особливо для дітей. Я маю надію, що не тільки діти, але й викладачі будуть користуватись велотранспортом, якщо ми зробимо цей проект і потім будемо масштабувати цей проект на все місто», - переконаний Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Житомирський проект розвитку сталої мобільності у школах змагався із кількома сотнями інших міст з України та інших країн світу, і врешті, увійшов у десятку кращих.

«Максимум, який дозволявся при подачі заявки - це 200 тисяч євро. Але ключовим є те, що партнери мають бачити відображення співфінансування, або участі міста в цьому проекті, чи реалізації проекту. Це не просто гроші: ось нате, зробіть щось. Це допомога в тих цілях і тих завданнях, які ставить перед собою місто. Для Житомира, згідно попереднього проекту, який оцінювався і на який було дане погодження - це в рамках 150 тисяч євро. Саме на інфраструктурні проекти і частково навчальні заходи. Зарплата менеджерів, розробка проектів, те, які інфраструктурні рішення мають реалізовуватись - це вже буде відповідальність міста», - розповідає директор КП «Житомиртранспорт» Іван Фурлет.

Вже з вересня, коли розпочнеться навчальний процес, у рамках реалізації цього проекту розпочнеться опитування у всіх школах Житомира для дослідження. Згодом організатори відберуть кілька навчальних закладів, які стануть безпосередніми учасниками проекту.

«Відібрати серед тих шкіл п’ять навчальних закладів. Одну школу, де буде спільно із адміністрацією, батьками, розроблено проект саме інфраструктурних змін. Якраз левова частка гранту має піти саме на інфраструктурні зміни: перебудову подвір’я школи, встановлення критих, для довгострокового зберігання велосипедів, парковок і знову ж біля інших п’яти шкіл - вирішення ключових проблем, які зараз вважають люди чи небезпечними, чи зручними і так далі», - каже Іван Фурлет.

Проект передбачає собою фіксацію проміжних та остаточних результатів реалізації.

«Часто люди думають: що ви там плани малюєте, це про щось глобальне і незрозуміле, але. Насправді, план сталої мобільності - це дуже чіткий конкретний документ, який встановлює цілі, які мають бути реалізовані містом, їх результати і що ключове, це моніторинг досягнення тих цілей. Раніше було, що щось зробили і не знаємо має це ефект, чи ні. Іноземні партнери дуже хочуть бачити: якщо ми провели зріз у школах умовно кажучи, 1% школярів користується велосипедом, то після реалізації проекту, вони хочуть бачити, що це дійсно вплинуло умовно, школярів стало 15%, які щоденно чи частіше стали користуватись велосипедом при під’їзді до школи», - каже директор КП «Житомиртранспорт».

У житомирському муніципалітеті запрошують містян долучитись до обговорення цього проекту на «Майстерні міста Житомира», яка проходитиме 6-7 червня.

Нагадаємо, 26 травня 2019 року «Велодень-2019» у Житомирі зібрав рекордних 3 тисячі учасників.

Як повідомляв Житомир.info, на стимулювання пересувань школярів пішки, на тролейбусах і велосипедах місто Житомир отримає грант у 150 тисяч євро.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Фурлет грант Сухомлин мобільність  
Матеріали по темі