Політика

​Юрист Віталій Журавський запропонував механізм відкликання народних і місцевих депутатів

30 May 2019, 12:18

Юрист Віталій Журавський запропонував свій механізм відкликання народних і місцевих депутатів. За його словами, виборцям слід надати право звільнення обранців такою ж кількістю голосів, яку ті здобули на виборах. Про це юрист написав на своїй сторінці у Facebook.

Відзначимо, в Адміністрації президента України підготували низку законопроектів, зокрема щодо процедур відкликання народних депутатів та депутатів місцевих рад.

«Я вітаю таку ініціативу. Ба більше, вже маю план, як це можна здійснити на практиці. Потрібно депутату дати рік імунітету, щоб він мав час реалізувати свою програму. Якщо за рік депутат не виправдав очікувань виборців, не влаштовує громаду або ж порушує закон, люди можуть відкликати обранця, зібравши таку саму кількість голосів, яку сам депутат чи мер набрав на виборах. У середньому за мажоритарною системою обраний депутат в Україні набирає близько 25 тис. голосів. Для того щоб його відкликати, цілком достатньо зібрати від громадян ту саму кількість за відкликання. Це стимулюватиме обранців до виконання взятих ними обов'язків», - написав Журавський.

Щодо тих обранців, які потраплять до парламенту за списками, юрист пропонує залишити той самий принцип, що і для мажоритарників.

«Але відкликати треба увесь список тієї чи іншої партії, яка подолала загороджувальний бар’єр. Якщо політична сила набрала на виборах 1 млн голосів, то для її відкликання з парламенту українцям варто буде зібрати не менш ніж мільйон підписів по всій країні», - написав Віталій Журавський.

Він переконаний, така «мотивація змусить обранців працювати, а не бити байдики». Також Журавський позитивно оцінив намагання команди Зеленського позбавити народних депутатів недоторканності. За його словами, це знизить фінансову ціну мандату і відкриє двері до парламенту для чесних і порядних людей.

Прес-служба Віталія Журавського

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Журавський нардеп  
Матеріали по темі