Влада

На мера Житомира склали протокол за порушення антикорупційного законодавства, він буде оскаржувати його в суді

31 May 2019, 16:41

Міського голову Житомира викрили у порушенні, пов’язаним з корупцією: мова йде про автомобіль, придбаний у 2017 році.

За порушення норм Закону України «Про запобігання корупції» на чиновника складено адміністративний протокол – про це 31 травня повідомило управління захисту економіки в Житомирській області.

«Міський голова придбав автомобіль вартістю 416 559 гривень. Посадовець мав 10 днів на декларування майна, але прострочив терміни і тим самим порушив вимоги ч. 2 ст. 52 Закону України "Про запобігання корупції". Відповідно до зазначеної вище норми у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з запобігання корупції. На час вчинення правопорушення ця сума дорівнювала 80 000 гривень», - йдеться у повідомленні.

За порушення норм антикорупційного законодавства працівниками управління захисту економіки в Житомирській області Національної поліції України стосовно посадової особи складено адміністративний протокол за правопорушення, пов'язане з корупцією. За несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані чинним законодавством передбачена адміністративна відповідальність. Санкція ч. 2 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає покарання у вигляді накладення штрафу від ста (1 700 грн) до двохсот (3 400 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У коментарі Житомир.info мер Житомира Сергій Сухомлин пояснив, що мова йде про автомобіль Audi А8 2013 р.в., який він влітку 2017 року за 780 тис. грн купив у литовської фірми UAB Autovainera: 20 липня він став власником і 27 липня оприлюднив повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

«Я радію, що найбільшим порушення за мої три роки перебування на посаді мера, стало прострочення терміну на один день при купівлі автомобіля Audi в 2017 році, хоча я вважаю свої дії абсолютно законними. І вартість, вказана управлінням захисту економіки, не відповідає тій, що записана в моїй декларації, бо вони вважають, що треба в декларації вказувати митну вартість автомобіля, без суми «митної очистки» авто», - сказав Сергій Сухомлин.

Він також пояснив, чому зараз склали протокол на автівку, яка була куплена майже два роки тому, і наголосив, що буде оскаржувати це рішення в суді.

«Склали протокол саме зараз, бо це гарний показник для будь-якого поліцейського – викрити мера в порушенні, пов’язаному з декларацією, і про це гучно заявити. Цей складений протокол я буду оскаржувати в суді, бо в мене є угода про те, коли саме я купив цей автомобіль, і я особисто не купував його за кордоном, не приганяв і не розмитнював, а саме на дату розмитнення вони посилаються в протоколі», - пояснив мер Житомира.

Нагадаємо, 17 липня 2017 року мер Житомира опублікував повідомлення про отримання від громадянки України Бугай Альони Станіславівни 1 млн 560 грн за відчуження рухомого майна – автомобіля Porsche Cayenne 2011 р.в., який він придбав 30 листопада 2011 року за 930 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж очолила квітневий ТОП порушень антикорупційного законодавства, який складає НАЗК. Було встановлено подання недостовірних відомостей на суму понад 13,6 млн грн: Чиж не вказала у деклараціях свої фінансові зобов’язання перед банком та фізичною особою, також у декларації за 2015 рік не зазначила корпоративні права члена сім’ї в господарському товаристві.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: декларація Сухомлни корупція автомобіль  
Матеріали по темі