Події

У Коростені в матері-одиначки вилучили занедбаного 10-річного сина, а у її 17-річної дочки – немовля

7 June 2019, 17:36

У результаті спільних рейдів у м. Коростені Житомирської області ювенальні поліцейські та представники соціальних служб вилучили з кризової родини двох малолітніх занедбаних дітей. Нині їхнім здоров’ям опікуються медики у лікарні. Їх матерям загрожує кримінальна відповідальність за відверте ігнорування обов’язків по догляду за дітьми.

Про це 7 червня повідомила прес-служба ГУНП у Житомирській області.

У м. Коростені у ході спільної перевірки умов проживання малолітніх дітей у підобліковій сім’ї ювенальні поліцейські і представники соціальної служби виявили у будинку бездоглядну малечу. Зустрів дорослих 10-річний замурзаний і напіводягнений хлопчик, який зізнався, що матері вдома немає, а він наглядає за свою 5-місячну племінницею. Де знаходяться і коли з’являться їхні матері, хлопчику було невідомо.

«Про цю родину відомо, що на вихованні у матері-одиначки, 1982 р.н., є двоє неповнолітніх дітей – 10-річний син і 17-річна донька. Остання має на утриманні 5-місячну дитину і теж виховує її самостійно. Обидві матері уже неодноразово притягувались до адміністративної відповідальності. Старша ніде не працює, натомість схильна до вживання спритних напоїв. Менша – не працює і не навчається», – розповіла керівник підрозділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.

Зважаючи на ситуацію, було прийнято рішення про передачу залишених напризволяще дітей медикам для обстеження. До лікарні їх доправили каретою «швидкої». Втім уже ввечері обидві матері заявились до медзакладу і, попри переконання лікарів про необхідність невідкладної допомоги дітям, зі скандалом забрали їх додому. А наступного дня замкнули двері і не пустили представників соціальної служби, які знову постукали до них.

Відтак до Коростенського відділу поліції надійшло звернення про те, що у вказаному обійсті перебувають діти, життю і здоров’ю яких у даний момент загрожує небезпека. За результатами подій відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.166 (Злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною…) Кримінального кодексу України.

З допомогою поліцейських і працівників ДСНС представники соцслужби потрапили до помешкання і склали акт про неналежні умови проживання (повна антисанітарія і захаращеність приміщення, відсутність освітлення і опалення тощо). Того ж дня за рішенням виконкому Коростенської міськради дітлахів офіційно вилучили із сім’ї. Нині вони госпіталізовані. За свідченнями медиків, в обох дітей діагностовано меншу за належну у відповідному віці вагу тіла, а у дівчинки, зокрема, ще й захворювання дихальної системи.

Нині вирішується питання про подання до суду щодо позбавлення горе-матерів батьківських прав. Окрім того, за чинним кримінальним законодавством, їм загрожує обмеження або позбавлення волі строком до 5 років.

Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році більше 2,5 тисячі батьків і матерів у Житомирській області отримали штрафи за неналежне виконання своїх обов’язків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мати-одиначка дитина ювенальна превенція вилучення  
Матеріали по темі