Політика

Житомирського блогера, якому інкримінують держзраду, лишили під цілодобовим домашнім арештом попри скарги на здоров’я

10 June 2019, 13:47

У Корольовському суді Житомира 10 червня вчергове відбулось судове засідання по справі житомирського блогера Василя Муравицького. Як відомо, останньому інкримінують державну зраду, обвинувачуючи у написанні та розповсюдженні антиукраїнських статей, націлених на знищення територіальної цілісності України. До розгляду справи по суті не дійшло, позаяк було лише одне питання – зміна запобіжного заходу. Як Муравицький, так і його адвокатка просять відмінити існуючий запобіжний захід – цілодобовий арешт, пояснюючи, що обвинувачений має двох дітей, яких потрібно якось утримувати, а відтак і працювати. До того ж, мовляв, у Муравицького є ще й проблеми зі здоров’ям, виправити які можна лише у стінах медустанови. Натомість прокурор наполягає на протилежному й перелічує ризики, які можуть виникнути внаслідок рішення на користь Муравицького, а саме, що обвинувачений зможе ухилятися від кримінальної відповідальності, від суду, повторюючи або продовжуючи аналогічні злочини, здійснювати підривну діяльність у сфері інформаційної безпеки, сприяти терористичним організаціям ЛНР та ДНР. Що ж до стану здоров’я Муравицького, то прокурор Вадим Левченко каже: з допомогою уповноважених спеціального відділу СБУ перевірили інформацію про стан здоров’я Муравицького у його лікаря й зачитує результати.


«Муравицький проходив лікування у неврологічному відділенні у КП «Лікарня №2» з 19 травня по 28 травня 2019 року. Хворий був доставлений машиною швидкої допомоги зі скаргами про біль у попереку і правій нозі. На час виписки Муравицькому поставили діагноз «остеохондроз крижового поперекового відділу хребта». По виписці стан був задовільний, біль зменшився, і хворому було призначено медикаментозне, таблетоване лікування та фізіотерапевтичні методи лікування до 12 процедур, з яких він пройшов близько шести. Після виписки хворому було виписане лікування, яке він зможе проводити у домашніх умовах», – зачитує прокурор Вадим Левченко.

Адвокатка ж Новицька в свою чергу нарікає на незаконні дії правоохоронців.

«В даному випадку є незаконне втручання до медичної установи, залякування, незаконне оголошення медичного діагнозу. Хто ця особа, на підставі чого вона ходить опитує? У нас є медична таємниця, закон. Я думаю, що лікаря просто залякали. Я прошу долучити цей документ як порушення конституційних прав людини», – каже адвоката Світлана Новицька, Навздогін додаючи, що про цю ситуацію обов’язково повідомить представникам ОБСЄ, тому що це явні порушення прав людини.

Для прийняття рішення щодо обох клопотань трійка суддів іде у дорадчу кімнату. Врешті, рішення суддів: лишити Муравицького під цілодобовим домашнім арештом. Наступне засідання по справі має відбутись 18 червня о 10 годині.

Нагадаємо, Корольовський районний суд Житомира 23 квітня продовжив міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту щодо Василя Муравицького, якого обвинувачують у державній зраді.

Як повідомляв Житомир.info, правоохоронці встановили, що житомирський журналіст з 2014 року на замовлення керівництва пропагандистських державних російських інформагентств створював тенденційні публікації, тематику та бажаний зміст матеріалів він отримував поштою або на месенджер. Прокуратура Житомирської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі. 2 серпня 2017 року ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира Муравицькому було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартоюбез права внесення грошової застави. 13 жовтня 2017 року речниця СБУ Олена Гітлянська оприлюднила подробиці справи житомирянина Василя Муравицького, якому інкримінують державну зраду. 27 червня 2018 блогеру змінили запобіжний захід – з тримання під вартою на домашній арешт. 18 липня 2018 року в ГУНП йому одягли електронний браслет.

Від січня 2019 року Василя Муравицького захищає єдина адвокатка Світлана Новицька, яка захищала творців «Новоросія-ТВ». На судовому засіданні 25 лютого 2019 року Новицька заявила, що дії суду викликають у сторони захисту сумнів у неупередженості та незалежності, й подала клопотання про відвід колегії суддів, але суд його не задовольнив.

22 квітня 2019 року суд повідомив про те, що повторно обиратиме міру запобіжного заходу блогеру Василю Муравицькому, якого підозрюють у державній зраді.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Муравицький держзрада суд  
Матеріали по темі