Суспільство

Житомирський військкомат порушив Порядок виплати одноразової грошової допомоги, – правозахисники

9 July 2019, 16:33

9 липня у Veteran Hub у Києві громадська організація «Юридична Сотня» презентувала звіт «Судові справи захисників». Звітний документ ГО 9 липня надіслала і до редакції Житомир.info.

Презентуючи звіт, правозахисники «Юридичної Сотні» акцентували, що військовослужбовцям варто звертатися в суди, боротися за свої права, оскільки є чимало прикладів позитивних рішень.

«Варто починати боротися, адже ваша справа може стати в майбутньому одним з переконливих аргументів щодо прийняття змін у законодавстві», – наголосила юристка ГО «Юридична Сотня» Христина Ковцун.

У звіті йдеться про судові справи за 2014-2018 роки, позивачами у яких були військовослужбовці та ветерани. Юристи з ГО «Юридична Сотня» у ході роботи над звітом проаналізували близько однієї тисячі справ, з них обрали 70 найбільш корисних.

Найпоширеніші справи протягом 2014-2018 років стосувалися отримання статусу учасника бойових дій, отримання одноразової грошової допомоги, звільнення з військової служби за контрактами «до кінця особливого періоду», а також звільнення з військової служби у зв’язку зі станом здоров’я, сімейними обставинами та невідповідністю.

«За цей період йдеться про понад 2065 справ щодо отримання статусу учасника бойових дій. Серед них є позитивні рішення, так і відмови у наданні статусу», – розповіла юристка ГО «Юридична Сотня» Марія Звягінцева.

Юристи навели приклади позитивних судових рішень.

«Прикладом позитивного рішення суду є справа вдови загиблого військовослужбовця Тамари Коваленко, яка змогла відсудити виплату одноразової грошової допомоги у Міністерства оборони України. Чоловік пані Тамари помер від захворювання, яке отримав під час війни, та був звільнений через хворобу, тому помер будучи не в статусі військовослужбовця. Сьогодні рішення суду було виконано, ця справа зайняла у нас три роки», – розповіла адвокат-волонтер ГО «Юридична Сотня» Леся Кляровська.

«Важливим для родин військовослужбовців стало рішення Верховного Суду від 20 березня 2018 року №276/322/17, в якому зазначено, що у справах про виплату одноразової грошової допомоги членам сімей загиблого військовослужбовця суд може зобов’язати відповідний орган влади (в даному рішенні мова йде про Міністерства оборони України) нарахувати і виплатити таку допомогу. Раніше суди зобов’язували органи державної влади повторно розглянути і прийняти рішення за результатами розгляду, обґрунтовуючи це невтручанням у «дискреційні повноваження». Це не завжди приводило до позитивного результату для родин військовослужбовців, оскільки їм повторно відмовляли», – розповіла юристка ГО «Юридична Сотня» Христина Ковцун.

У звіті, окрім того, є приклад позитивної судової практики щодо зобов’язання військових комісаріатів направити документи до МОУ для розгляду питань стосовно виплати одноразової грошової допомоги. Мова, зокрема, йде про Житомирський обласний військовий комісаріат.

Зазначено, що, відповідно до постанови Верховного Суду України від 17 квітня 2018 року у справі №296/3517/17, «розгляд заяви і доданих до неї документів, поданих військовослужбовцем для призначення і виплати одноразової грошової допомоги при інвалідності повинен закінчуватись прийняттям відповідного рішення (про виплату чи про відмову у виплаті), а не направленням документів на доопрацювання».

Далі – суть справи:

Позивач (ветеран російсько-української війни) звернувся до обласного комісаріату із заявою про виплату йому одноразової грошової допомоги у зв’язку із отриманням 28 жовтня 2016 року ІІ групи інвалідності внаслідок травми, пов’язаної з виконанням обов’язків військової служби. На вказану заяву позивач отримав відповідь Житомирського обласного військового комісаріату про повернення документів на доопрацювання у зв’язку із відсутністю в них документу, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема, про те, що воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження. Крім цього, встановлено, що Житомирський обласний військовий комісаріат не направляв до Міністерства оборони пакет документів, наданих позивачем для прийняття рішення щодо виплати йому одноразової грошової допомоги. Виходячи з наведеного, Постановою КМУ №975, якою затверджено Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, встановлено вичерпний перелік рішень (про призначення або відмову у призначенні одноразової грошової допомоги), що приймаються розпорядником бюджетних коштів за наслідками розгляду висновку керівника уповноваженого органу щодо виплати одноразової грошової допомоги та документів, зазначених в пунктах 10 і 11 цього Порядку.

«Повернення ж документів на доопрацювання цим Порядком не передбачено, а тому повернення Житомирським обласним військовим комісаріатом документів позивача на доопрацювання суперечить зазначеним вище вимогам закону. Аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом у постанові від 30 січня 2018 року №806/986/1635», – зазначено у звіті.

Звіт опублікований на сайті ГО «Юридична Сотня», де всі охочі можуть з ним ознайомитися. У громадській організації зазначають, що він буде корисним для адвокатів, юристів та правозахисників, які надають допомогу військовослужбовцям та їхнім родинам.

Як повідомляв Житомир.info, 21 червня 2019 року житомирський Дім ветерана, який став першим ветеранським простором в Україні, відсвяткував 1 рік з дня створення. На урочистості приїздила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, з концертом з нагоди річниці у Домі ветерана виступив український рок-гурт «Без обмежень».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд військкомат військовослужбовець  
Матеріали по темі