Здоров'я

​З квітня жителі Житомирської області отоварили 164 тисячі електронних рецептів на «доступні ліки»

18 July 2019, 09:34

З 1 квітня отримати препарати за програмою “Доступні ліки” можна за допомогою електронного рецепту, а аптечні заклади Житомирської області напряму укладають угоди щодо участі у цій програмі з Національною службою здоров’я України.

Про це 17 липня повідомила пресслужба Житомирської ОДА.

«За 3,5 місяці на Житомирщині лікарі виписали 164 тис. 609 е-рецептів, за якими жителі Житомирщини у аптеках можуть отримати необхідні їм життєві препарати з мінімальною доплатою або навіть безкоштовно. Відповідно до е-даних НСЗУ, в аптеках Житомирщини за виписаними е-рецептами люди отримали 127 тис. 720 ліків, що складає 77,6%», - інформує пресслужба.

На Житомирщині отримати медичні препарати за програмою «Доступні ліки» можна у 76 аптечних закладах та 278 місцях відпуску. З інтерактивною картою аптек області, що співпрацюють з НСЗУ за програмою «Доступні ліки» можна ознайомитись ТУТ і обрати ту, до якої вам буде найзручніше приходити. Нагадуємо, що отримати ліки за електронним рецептом можна у будь-якій аптеці України, яка підключена до програми, незалежно від місця проживання чи реєстрації пацієнта.

За програмою “Доступні ліки” можна отримати препарати від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та бронхіальної астми.

Для того, аби отримати е-рецепт на «Доступні ліки», потрібно звернутися до лікаря, з яким підписали декларацію, - пояснюють в ОДА. Сімейний лікар виписує електронний рецепт, який можна отоварити у аптеці, що увійшла до програми реімбурсації з НСЗУ (про це свідчить наліпка на аптечному закладі).

На мобільний номер пацієнта приходить повідомлення з номером та кодом рецепту. Код відображає назву діючої речовини препарату. Відповідно до цього підбирають ліки. При потребі лікар може видати і паперовий варіант рецепту.

Які ліки можна отримати безкоштовно?

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто, такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безоплатно. Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату.

З 1 лютого 2019 року МОЗ України затвердив новий реєстр препаратів програми “Доступні ліки” – п’ятий від початку дії програми. До оновленого реєстру увійшло 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою. Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн, найдорожчий – 898,22 грн.

Для лікування серцево-судинних захворювань у програмі є 198 препаратів, 46 з яких пацієнти можуть отримати безоплатно. Для лікування діабету 2 типу – 46 препаратів, з яких 12 є безоплатними. Від бронхіальної астми у програмі є 14 препаратів, 6 із яких пацієнт може отримати безоплатно.

З повним списком безоплатних препаратів можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, з квітня 2019 року Уряд запровадив новий, більш зручний механізм отримання «доступних ліків» – за електронним рецептом.

Як повідомляв Житомир.info, в Україні з 1 квітня 2017 року почала діяти програма «Доступні ліки», яка передбачає відшкодування ліків для хворих на діабет 2-го типу, бронхіальну астму та серцево-судинні захворювання. Перелік аптек Житомира, які беруть участь у програмі «Доступні ліки», тут, аптек області – тут.

За інформацією загальнонаціонального онлайн-ресурсу «Є ліки», Житомирська область – одна з трьох, де найбільш повно та регулярно оновлюють інформацію щодо наявності безкоштовних ліків у лікарнях.

Програму «Доступні ліки» фінансує Нацслужба здоров’я: з квітня 2019 гроші йдуть «за пацієнтом в аптеку».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: доступні ліки  
Матеріали по темі