Місто

Чи відмінили форму в школах Житомира. Роз’яснення департаменту освіти

19 July 2019, 18:09

Як відомо, 20 червня 2019 року президент України Володимир Зеленський скасував указ Леоніда Кучми про обов’язковість шкільної форми.

За даними порталу освітян України «Педрада», указ ухвалили для забезпечення дітей недорогою шкільною формою, а соціально незахищені категорії населення мали отримувати її безкоштовно. Однак відповідних зразків форми не розробили.

«На думку авторів петиції про скасування шкільної форми, існування цього Указу дає право окремим авторитарним керівникам шкіл вимагати від батьків придбання форми певного зразка, нерідко за завищеними цінами. Петицію підтримало більше 6 тисяч людей з необхідних 25 тисяч. Проте Указ про шкільну форму Президент скасував до завершення голосування», - інформувало видання 21 червня 2019 року.

Відміна шкільної форми викликала хвилю обговорень. Зокрема, у фейсбук-групі «Матусі та татусі Житомира» під дописом-запитанням, де краще придбати шкільну форму для хлопчика, більше 80 коментарів як щодо крамниць, так і з приводу відміни/невідміни форми:

Коментарі у фб-групі Матусі та татусі Житомира


За коментарем з приводу обов’язковості форми у школах Житомира Житомир.info звернувся до заступниці директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлани Ковтуненко.

Вона пояснила, що, коли з’явилася інформація про відміну форми, начальник департаменту освіти Валентин Арендарчук зібрав керівників житомирських шкіл, показав Указ Президента і наголосив, що норму про шкільну форму у Положеннях або Статутах шкіл, якщо така була, необхідно вилучити.

Однак це не означає, що з 1 вересня школярі можуть приходити на уроки в чому заманеться, - пояснила посадовець 19 липня.

«Кожні батьки повинні розуміти, що, відповідно санітарних норм, дитина має ходити до школи в одному одязі, а гуляти в іншому. Не повинні стояти всі в однаковому одязі як на параді, але й санітарні норми ніхто не відміняв. Перед початком навчального року всі батьки готують дітей до школи відповідно до можливостей, але в кожного учня повинні бути брюки, а в учениці – спідниця. Ми не кажемо про єдність в конкретному класі чи конкретній школі, про це вже неодноразово говорилося. Але це має бути за замовчуванням, як діловий костюм для держслужбовця чи плаття в театр для пані. Дитина повинна розуміти, куди вона йде, і її праця – це навчання», - вважає Світлана Ковтуненко.

Вона стверджує, що у школах Житомира й до офіційної відміни ніхто не вимагав шкільної форми певного кольору чи фасону. Однак у школярів має бути відповідний – охайний і скромний - зовнішній вигляд, вони повинні дотримуватися правил етикету та норм санітарії. І якщо учні прийдуть до школи будь у чому, учитель чи завуч мають право зробити йому зауваження.

«Уявіть дівчат та хлопців 10 чи 11-го класу, в яких гормональний «бум». Коли учениця прийде з голим пупом, у прозорій блузці чи в топі. Вони (старшокласники) можуть трактувати цю відміну по-своєму, але це є недопустимим хоча б з точки зору правил шкільного етикету», - вважає Світлана Ковтуненко.

Поряд з цим дирекція школи не має права вимагати носіння шкільної форми усталеного зразка, кольору чи фасону, бо це пряме порушення, - наголошує посадовець. Якщо діти переходять на куртки, і носити знизу піджаки незручно, ніхто не забороняє їм одягти легшу кофтину або светр, вважає вона. Поряд з цим батьки мають звертати увагу на якість шкільної форми і намагатися не купувати синтетику, яка, крім того, що парить влітку і не гріє взимку, легко мнеться і втрачає вигляд після першого ж прання.

Нагадаємо, напередодні 2018-2019 навчального року міністр освіти Лілія Гриневич пояснювала, що школи не можуть змушувати батьків купувати форму конкретних виробників, а батьки мають бути допущені до вирішення питання щодо запровадження та формату шкільної форми у закладі.

Як повідомляв Житомир.info, на святі останнього дзвоника у житомирській ЗОШ №28 імені гетьмана Виговського у 2018 році школярі початкової школи були переважно у вишиванках.

Чи законна літня практика в житомирських школах, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шкільна форма школа Ковтуненко учень  
Матеріали по темі