Влада

Виступи та демарші житомирських депутатів під час обговорення питання будівництва гіпермаркету мережі «Епіцентр»

24 July 2019, 17:53

Чи надавати дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою під будівельний гіпермаркет «Нова лінія» вирішували на позачерговій сесії Житомирської міської ради 24 липня. Презентувати наміри компанії-інвестора приїхав заступник генерального директора ТОВ «Епіцентр-К» Дмитро Байдюк. Звертаючись до депутатів, він пояснив скільки саме національна мережа збирається інвестувати в будівництво та яка сума у вигляді податків буде надходити до міського бюджету після того, як гіпермаркет розпочне свою роботу.

«Компанія «Нова лінія», яка входить в групу компаній «Епіцентр», планує здійснити інвестицію в будівництво торговельного центру в місті Житомир. Вартість його буде складати 180-200 мільйонів гривень, це початкові цифри. До того ж на «затоварку» - ще не менше 150 мільйонів гривень. Ми є тим інвестором, який дасть можливість місту не отримувати субвенції, а заробляти певні кошти. Яким чином? Ми надаємо 350 робочих місць з «білою» зарплатою, бо іншої в нас просто не існує. Ще 50-60 місць – це представники постачальника. Сумарно це вже більш ніж 400 людей. Надходження тільки по податку з фізичної особи будуть складати орієнтовно від 11 до 13 мільйонів гривень, з яких міська рада буде отримувати мінімум 7-8 мільйонів гривень. Крім того ми сплачуємо податок на нерухомість, який буде складати орієнтовно від 750 тисяч до мільйона гривень. Також ми сплачуємо всі ті місцеві податки, які безпосередньо є у вашому місті», - розповів заступник генерального директора ТОВ «Епіцентр-К» Дмитро Байдюк.


Гіпермаркет планують побудувати за адресою Київське шосе, 3. У депутатів були зауваження щодо термінів оприлюднення проєкту рішення та щодо ускладнення руху транспорту в районі Київського мосту.

«Нам незрозуміло одне: чому ми заводимо настільки потужного інвестора в Житомир і порушуємо закон, закон України про доступ до публічної інформації, який говорить, що проєкт рішення має бути оприлюднений на сайті не менше ніж за 21 день. Але ви щойно самі сказали, що ви купили даний об'єкт (приміщення колишньої нафтобази – ред.) три тижні тому. Тобто, вже не виходить 21 день. Тому ми наражаємо вас на небезпеку, можливо все дійде до судів, і, я вважаю, що це не досить буде приємно для вас», - сказав депутат Олександр Рибак.

«Ми знаємо, що в тому районі дуже потужний трафік. Там є міст, який дуже часто не справляється з рухом машин. Де в такому випадку буде заїзд на ділянку, а де буде виїзд. Бо я, наприклад, не бачу як там буде зроблено грамотний проєкт», - зауважив депутат Олег Хмілевський.

Інші депутати закликали підтримати інвестора.

«Насправді у нас зараз вибір: або підтримати інвестора, житомирян та розвиток міста, або, вибачте, «покласти болт» на того інвестора, який прийшов і хоче щось зробити, і його не підтримувати. І коли ми говоримо із вами тут про підтримку переселенців, про реконструкцію тротуарів, то ось якраз за це питання і треба голосувати. Зараз навіть я запропоную депутатам, які підтримують це рішення, встати, а всіх інших нехай житомиряни бачать. Тих, хто не підтримує розвиток Житомира», - сказав депутат Іван Фурлет.

Звертаючись до депутатів представник компанії-інвестора пояснив, що будівництво може затягнутися, оскільки оформлення інших необхідних документів потребує тривалого часу.

«Якщо ви не проголосуєте за дозвіл на розробку проєкту землеустрою, то ми втратимо півтора місяця і втратимо серпень та вересень. Ми потрапимо із цим питанням лише на вересневу сесію. Якщо ви ухвалите рішення у вересні, то ми будемо мати півтора-два місяці на розробку цього проєкту (землеустрою) й не потрапимо на жовтневу сесію. І третя сесія, яка може бути – це ваша бюджетна сесія, яка відбувається зазвичай в грудні місяці. І ми тоді перекочуємось на наступний рік. Будувати ми будемо недовго, не більше трьох місяців, але документацію ми збираємо пів року», - наголосив заступник генерального директора ТОВ «Епіцентр-К».

Після обговорення питання секретар міської ради Наталія Чиж поставила проєкт рішення на голосування, але необхідної підтримки він не знайшов – «за» проголосували лише 17 депутатів з 24 присутніх (всього в міській раді 42 депутати).

Після голосування частина депутатів почала висловлювати своє обурення, мовляв, потрібно оголосити перерву в пленарному засіданні й потім повернутись для голосування. Олександр Черняхович та Юрій Мойсеєв витягли свої картки для голосування, а Іван Фурлет взагалі залишив сесійну залу. Та навіть така позиція окремих депутатів не завадила проголосувати решту питань порядку денного. Наприкінці сесії депутати повторили свою вимогу оголосити перерву і повернутись до розгляду питання та спробували заблокувати завершення сесії міської ради, але секретар міської ради все ж закрила засідання.

«Частина депутатів проти того, щоб заходив такий інвестор в місто Житомир. Є якісь свої власні меркантильні інтереси. І вони не голосували за це рішення, повитягували картки. З однієї сторони, щоб не голосувати, а з іншої, щоб жителі Житомира не бачили, що вони не голосували, нібито їх на сесії й не було. Більшість депутатів, в тому числі і я, ми обурились цьому рішенню, тому що подавати пропозиції куди і як витратити бюджетні кошти у нас є багато бажаючих, а от коли ми говоримо про наповнення бюджету, то питання досить складне, і люди не дуже охоче цим займаються», - сказав Юрій Мойсеєв, який очолює бюджетну комісію Житомирської міської ради.

Він висловив сподівання, що для надання дозволу компанії «Епіцентр-К» скличуть ще одну позачергову сесію.

Нагадаємо, у 2013 році компанія «Епіцентр», яка належить родині колишнього нардепа від Партії регіонів Герезі, купила свого конкурента – мережу будівельних супермаркетів «Нова лінія». Приватне акціонерне товариство «Нова лінія» хоче отримати дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 3,54 га у Житомирі за адресою: шосе Київське, 4/2.

Як повідомляв Житомир.info, у 2011 році ділянку в 5,4 га за адресою вул. Корольова, 38 планували передати для будівництва будівельного гіпермаркету «Епіцентр», але суд у вересні 2014 року повернув ділянку до природно-заповідного фонду.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада сесія "Епіцентр" гіпермаркет "Нова лінія"  
Матеріали по темі