Здоров'я

​На Михайлівській у Житомирі можна пройти експрес-тест на гепатит, про наявність якого 90% хворих навіть не здогадуються

26 July 2019, 10:03

У п’ятницю, 26 липня, з 12.00 до 15.00 години на вулиці Михайлівській у Житомирі можна пройти експрес-тест на наявність в організмі вірусного гепатиту.

Про це розповіли в Житомирі на «круглому столі», присвяченому Всесвітньому дню боротьби з гепатитом, - поінформувала 25 липня прес-служба Житомирської ОДА.

«26 липня на вулиці Михайлівській можна буде пройти тестування, отримати консультацію лікарів та соціальних працівників, ознайомитися з інформаційними матеріалами про гепатити. І все це – безкоштовно», - поінформувала прес-служба ОДА.

За інформацією, гепатит – запалення печінки, викликане різноманітними причинами: вірусами, алкоголем, токсичними речовинами, ліками та автоімунними процесами. Гепатит B і C — два основних типи з п’яти різних інфекцій гепатиту — є причиною 96% всіх випадків смерті від гепатиту.

«Більше 90 % інфікованих навіть не здогадуються про своє захворювання, оскільки гострий період хвороби проходить безсимптомно. Проте варто пам’ятати й те, що, не підозрюючи про свою хворобу, ви при цьому є джерелом інфікування. До того ж, вірус гепатиту може стимулювати утворення ракових клітин. Тому сьогодні дуже важливо нагадати про існування цієї хвороби, а головне про те, наскільки важливо її своєчасно діагностувати та розпочати лікування», – розповів модератор круглого столу, директор КП «Обласний центр громадського здоров’я» Олександр Зарицький.

«Кожний, хто має сімейного лікаря, може безкоштовно пройти тест на виявлення вірусу. Загалом діагностику гепатиту проводять державні і приватні медичні заклади. Якщо у вас був ризик інфікування – обов’язково пройдіть тест. В житомирських амбулаторіях є всі умови для виявлення гепатиту, в достатній кількості наявні швидкі тести. Кожного дня ми проводимо обстеження пацієнтів, які відносяться до соціальних груп. Проходимо тестування і ми – медичні працівники», - поінформувала заступниця головного лікаря з медичного обслуговування населення КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради Людмила Бондаренко.

Як повідомляв Житомир.info, 12 липня 2019 року стало відомо, що Житомирська область отримає партію безкоштовних ліків для хворих на гепатит C.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гепатит тест  
Матеріали по темі