Суспільство

У перший вихідний серпня в Житомирській області стартує сезон полювання на пернатих

1 August 2019, 14:41

З 3 серпня розпочнеться сезон полювання на пернату дичину.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція Поліського округу.

Зазначається, що вже в перший вихідний серпня 2019 року на Житомирщині та Рівненщині розпочнеться довгоочікуваний сезон полювання на пернату дичину, а саме:

  • на качок (крім гоголя, черні білоокої, черні червонодзьобої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої);
    • лиску, норця великого, куликів сіру гуску (крім кулика-сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, бранця великого);
    • на голубів (крім голубів-синяка), перепілку
    з 16-ої години 03 серпня по 03 листопада 2019 року включно. Днями полювання є субота, неділя, середа, а на дичину, вирощену на фермах та випущену в угіддя під постріл, днем полювання є четвер.

  • Відповідно до ст. 14 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» мисливці мають право полювати з такими документами:

    • посвідчення мисливця;
    • щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень права полювання з відміткою про сплату державного мита;
    • дозвіл на добування мисливських тварин (ліценція, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл);
    • відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;
    • паспорт на собак мисливських порід.

    Усі перераховані документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, а також транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль.

    Екологи нагадують, що, відповідно до ст. 20 ЗУ «Про мисливське господарство та полювання», з метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, заборонено полювати немисливською (у тому числі військовою) вогнепальною, пневматичною та іншою стрілецькою зброєю, а також нарізних вкладок, напівавтоматичною або автоматичною зброєю з магазинами більш як на два патрони. Саме це і є найбільш характерними порушеннями під час полювання на пернату дичину.

    Для збільшення пропускної спроможності мисливських угідь обласної організації УТМР прийняті такі норми відстрілу пернатої дичини мисливцем за день полювання:
    • качки – 3 шт.; ниркові – 1 шт.; гуси – 1 шт.; лиски – 3 шт.;
    перепілку – 10 шт.; кулики – 5 шт.; голуби – 5 шт.

    За незаконне добування або знищення птахів нараховуватимуться такі збитки:
    • гуси, куріпка сіра – 2 тис. грн.;
    • голуби, качки, кулики, лиски, перепілка – 1 тис. грн.

    Зокрема, збільшено такси у 5 разів за кожне знищене чи пошкоджене штучне гніздо птахів. Також, крім відшкодування збитків за браконьєрство передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил полювання у виді штрафу: на громадян від 102 грн до 1020 грн, на посадових осіб від 510 грн до 1530 грн.

    Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу здійснюватимуть заходи щодо виявлення браконьєрів на території Житомирської та Рівненської областей.

    Громадян, які виявлять факти браконьєрства, екологи закликають повідомляти на телефони «гарячої лінії» за номерами: 067-410-27-88 та (0412) 46-49-54.

    Як повідомляв Житомир.info, у 2018 році сезон полювання на пернатих у Житомирській області розпочався 9 серпня. Як сезон полювання відкривали у Романівському районі, дивіться у фоторепортажі.

    Житомир.info

    Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
    Теги: полювання сезон полювання птах птаха перната дичина  
    Матеріали по темі