Місто

Скільки на ринках Житомира коштує шкільне приладдя та чи зменшився попит на скасовану форму для учнів

12 August 2019, 16:50

До початку нового навчального року в школах залишилося трохи більше двох тижнів. Отож батьки починають активно скуповувати шкільне приладдя для маленьких учнів. Як за рік змінилися ціни на канцтовари та скільки коштує зібрати дитину до школи, дізнавалися журналісти Житомир.info.


Продавці діляться, що в порівнянні з минулим роком, шкільне приладдя дещо подорожчало.

«Ціни не дуже підвищилися, максимум на 10%. Щоденники залишилися на рівні з минулорічними цінами. Зошити піднялися на 10-20 копійок. Клітинка на 12 аркушів – 3 грн, 18 аркушів – 3 грн 80 коп., 96 аркушів – 15 грн. Найбільшою популярністю у нас користуються зошити для першачків з мультяшними героями. Вони ліцензійні і відрізняються ціною – на 65 копійок дорожчі», – розповідає продавчиня Яна Парахнюк.

Ціни на щоденники стартують від 22 грн. Обкладинки на зошити – по 23 грн, на підручники ціна варіюється в залежності від класу – від 28 до 38 грн. Пенали можна придбати від 40 грн. Середня ціна кулькової ручки – 10-12 грн.

Найдорожчим є портфель. Ціни на нього залежать від якості, виробника та матеріалу. Найдешевший портфель без каркасу коштуватиме 450 грн, а з ортопедичною спинкою – від 900 грн.

«1350 грн коштують каркасні рюкзаки, а м’які йдуть по 950 грн. Для першачків усі спинки ортопедичні, але все залежить від виробника», – каже продавчиня Яна Парахнюк.

Звертаємося з запитанням до батьків: скільки вони витрачають на канцелярію для своїх чад.

«Витрачаємо на одну канцелярію в межах 1000 грн, це для другого класу. Це без рюкзака, його плануємо купити в межах 1,500-2000 грн. Звертаємо увагу на якість, щоб вистачило на рік, тому що в першому класі ми купували менш якісні товари, і через те будемо обирати щось якісніше», – відповідає Марія.

«Якщо чесно, то ми ще не рахували, в скільки грошей нам все обійдеться, але дуже багато. У нас дитина обирає все сама», – говорить Володимир.

Маленька Вікторія ділиться, що при виборі шкільної канцелярії перш за все звертає увагу, що на ній зображено.

«Головне, щоб вона була красивою, з якимись милими персонажами, наприклад, фламінго чи єдинорогом. Звичайні не подобаються», – розповідає Вікторія.

А ось попит на шкільну форму, незважаючи на її скасування, не змінився.

«Як і минулого року, позаминулого року, шкільну форму купують постійно. Ціни на костюми у нас такі: 800 грн – трохи з синтетикою, а за 900 грн більш кращої якості», – демонструє продавчиня Ніна.

«Скасували форму, але її все одно купують. Мабуть, вважають, що діти не будуть ходити в школу в літньому сарафанчику чи футболці. У мене сарафанчики по 300-400 грн, піджачки теж по 300-400 грн, блузочки від 250 до 350 грн», – говорить продавчиня Світлана.

Скільки коштувало зібрати школяра у 2018, читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, 20 червня 2019 року президент України Володимир Зеленський скасував указ Леоніда Кучми про обов’язковість шкільної форми. 19 липня директорка департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко пояснила, який дрес-код вимагатимуть від школярів з нового навчального року.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: школа шкільна форма канцелярія  
Матеріали по темі