Влада

​УСБУ в Житомирській області, яким поки що керує Віктор Панасюк, похвалилося 10 тоннами вилученого бурштину

16 August 2019, 13:09

За сім місяців 2019 року за сприяння управління СБУ в Житомирській області вилучишли понад 9 600 кілограмів незаконно видобутого бурштину.

Про це в соцмережі повідомила керівник пресгрупи УСБУ в Житомирській області Ірина Мартинюк.

«…Лідерство як найбільш «урожайний на конфіскований бурштин» для співробітників СБУ Житомирщини впевнено тримає 2019 рік – загалом із початку року вилучено більше ніж 9 600 кілограмів «сонячного каменю», - йдеться у повідомленні.

Розповідаючи про результати з викриття Службою безпеки злочинних схем організації незаконного видобутку та збуту бурштину, управління розповідає про викриття в лютому цього року угрупування, причетного до бурштинового промислу, та його спільника — уродженця Китаю.

«Нині вже громадянин України, він організував під Одесою закритий промисловий комплекс з обробки бурштину – за високим парканом розташовувалися цех зі спецобладнанням, складські приміщення та міні-гуртожиток для працівників (як робочу силу він використовував вихідців із Середньої Азії, які проживають на території України). Об’єми вилученого співробітниками СБУ вражають – 7 100 кілограмів необробленого та 500 обробленого бурштину, п'ятнадцять кілограмів готових ювелірних виробів, 27 станків для огранки каменю, «чорна бухгалтерія» та велика сума готівки», - йдеться у повідомленні.

Втрата підпільного підприємства нічому не навчила його організатора – ігноруючи виклики слідчого УСБУ на допити та перебуваючи у повній впевненості, що він поза полем зору правоохоронців, ділок почав організовувати аналогічний цех обробки бурштину у Васильківському районі Київщини. Вже у травні співробітники СБУ завітали на виробництво із санкціонованими обшуками, результат – майже 2 000 кілограмів бурштину-сирцю, відібраного і розфасованого для огранки, та п’ять верстатів для різки й обробки каменю.

«Це – лише окремі найбільш вагомі результати роботи співробітників Служби безпеки України Житомирщини, спрямованої на викриття злочинних схем організації незаконного видобутку та збуту бурштину», - повідомляє керівниця пресгрупи. За її даними, у 2017-2019 роках за матеріалами управління розпочато 21 кримінальне провадження, 20 особам повідомлено про підозру, вироками суду визнано винними 12 осіб, припинено діяльність трьох організованих злочинних угруповань, вилучено більш як 13 тисяч кілограмів бурштину, 32 мотопомпи, знаряддя для видобутку та 27 станків для обробки «сонячного каменю».


Нагадаємо, 12 серпня 2019 року під час наради в Олевській райдержадміністрації Житомирської області з питань нелегального видобутку бурштину президент Володимир Зеленський доручив звільнити начальників відділів поліції Олевського та Овруцького районів, запропонував начальнику ГУНП Вячеславу Печененку написати заяву на звільнення та повідомив про зміну керівництва обласного управління СБУ. Також глава держави заявив, що начальник обласного управління лісового господарства Андрій Курінський – у схемі щодо незаконного видобутку бурштину, і також запропонував йому залишити посаду. Заяву про звільнення Курінський написав того ж дня.

За словами заступника Керівника Офісу Президента України Олексія Гончарука, який теж виступив на нараді, зробити «чистку» в правоохоронних органах треба було ще кілька років тому.

«Правоохоронні органи, СБУ, поліція… я взагалі вважаю, що немає жодної підстави зберігати людей на цих посадах у районах, в яких незаконно видобувався бурштин»‎, - сказав Олексій Гончарук.

13 серпня 2019 прокуратура Житомирської області повідомила, що за результатами наради в Олевську розпочала кримінальне провадження щодо можливого «кришування» правоохоронцями бурштинового бізнесу.

В УСБУ Житомир.info повідомили, що станом на 16 серпня в управлінні той самий керівник – Віктор Степанович Панасюк, і що начальники регіональних органів СБУ звільняються та призначаються указами Президента України. Указу про звільнення Віктора Панасюка станом на 13 годину 16 серпня на сайті глави держави не було.

Як повідомляв Житомир.info, 3 травня 2017 року Президент Петро Порошенко звільнив з посади начальника управління Служби безпеки України в Житомирській області попереднього керівника Володимира Пахнюка та призначив нового - Віктора Панасюка. Полковника з двома вищими освітами, учасника АТО Віктора Панасюка офіційно представили колективу 4 травня 2017 року. Рік тому, у серпні 2019 року, тодішній президент Петро Порошенко підвищив у званні полковника Віктора Панасюка, давши йому генерал-майора.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бурштин СБУ Зеленський Панасюк  
Матеріали по темі